Sedm statečných z komunistické éry dostalo ocenění

Praha - Sedm příslušníků třetího odboje ocenila Etická komise ČR pamětními dekrety a odznaky. Vyznamenáni byli na Úřadu vlády Josef Kratochvil a Jaroslav Foltýn (oba in memoriam), dále pak Jaroslav Gregor, Jaroslav Machovský, Josef Römer a Robert Hofrichter. Tři si ocenění převzali osobně, sedmému odbojáři Ladislavu Sýkorovi, který se kvůli špatnému zdravotnímu stavu nemohl zúčastnit, předá komise dekret později.

Na Úřadu vlády byli oceněni bojovníci proti komunismu (zdroj: ČT24)

„Je to to ocenění těch, kteří se aktivně zapojovali a usilovali o obnovení demokracie v naší zemi. Zároveň ocenění těch, kteří dlouhá léta bojovali, ať už koncem 40. let, v 50. letech či na konci let sedmdesátých,“ konstatoval ministr školství Marcel Chládek jménem vlády. Každý ze sedmi příběhů je podle něj jedinečný.

Ministr kultury Daniel Herman ocenil, že odbojáři neustoupili před nejbrutálnějším násilím, které komunistický režim představoval. „Jste pro nás velkou výzvou, abychom i dnes, v 21. století, hájili hodnoty, pro které jste bojovali a mnozí z vašich kolegů dokonce položili život,“ prohlásil.

  • Ocenění in memoriam - Foltýn a Kratochvil působili v odbojových skupinách a mimo jiné ukrývali pronásledované osoby.
  • Dvaaosmdesátiletého Machovského, který se ceremoniálu zúčastnil, ocenila komise za aktivní působení v odbojové skupině v obci Bernartice. Kvůli shromažďování zbraní a přípravám na převrat byl v roce 1954 odsouzen za velezradu na 24 let a propadnutí majetku. „Člověk věděl, že nasazuje krk. Jenom jsem si říkal, že za Zápotockého už tolik nevěšej, jinak jsem měl paragraf na provaz,“ řekl dnes novinářům. Na svobodu se dostal v roce 1960.
  • Devětaosmdesátiletý Gregor obdržel ocenění za svůj veřejný postoj proti kolektivizaci venkova v obci Vrbátky v 50. letech. Postavil se proti vzniku JZD a varoval zemědělce před komunistickou demagogií. On i jeho rodič byli odsouzeni k vězení a ztrátě majetku.
  • Devětapadesátiletý Römer šířil letáky s programem vysílání zahraničních demokratických rozhlasových stanic Hlas Ameriky a Rádio Svobodná Evropa a předával informace zaměstnancům velvyslanectví USA v Praze. Byl odsouzen na 13 let a téměř celý trest vykonal ve věznici ve Valdicích. Nesmyslnou délkou trestu se podle jeho slov ukázalo, jaký komunistický režim byl. „Že nešlo o to, kdo co udělal, ale dostat někoho do tepláků. To jenom ukazuje zrůdnost toho systému a neúctu k právům,“ řekl ČT. Na svobodu se dostal v lednu 1990 krátce před uplynutím trestu.
  • Pětaosmdesátiletý Hofrichter žije od roku 1969 v exilu. Dnes dostal ocenění za aktivní působení v odbojové skupině u přehrady Souš v Jizerských horách. Pro velezradu byl odsouzen ke 20 letům vězení. Etická komise u něj mimo jiné ocenila, že celý život zastával pevné demokratické a protikomunistické postoje.
Vydáno pod