ČSSD se distancuje od Duchcova: Zrušte buňku, vylučte členy

Praha – Zrušte místní organizaci v Duchcově, vyzvalo dnes užší vedení sociální demokracie krajský výkonný výbor v Ústeckém kraji. Důvodem je vytvoření koalice tamních členů ČSSD a KSČM s extremistickou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS). Už včera se vedení strany od této spolupráce distancovalo a dnes její grémium požádalo krajský výkonný výbor, aby na krajské konferenci navrhl vyloučení tří duchcovských zastupitelů - Andrey Albertové, Jiřího Chvojky a Zbyňka Šimbery. Od koalice s DSSS se distanciovali také komunisté, bezpartijní zastupitelé za KSČM prý zneužili důvěru strany.

„Byly tam možnosti jiných koalic, naši kolegové to nevyužili. Nesouhlasíme, aby byli v koalici s touto stranou, kterou bereme jako extremistickou a ČSSD by s ní neměla spolupracovat,“ řekl dnes ministr vnitra a člen grémia Milan Chovanec. Zároveň předpokládá, že krajské vedení o zrušení buňky rozhodne v krátkém čase.

S vyloučením dvou duchcovských zastupitelů souhlasí také místopředseda krajské ČSSD a poslanec Jaroslav Foldyna, se zrušením samotné buňky by ale ještě počkal. „Zatím nemáme informace o tom, zda koalici s DSSS schválily místní orgány ČSSD. Pokud ne, rušit by se neměla. Pokud ji ale místní organizace schválila, jsem pro její zrušení,“ řekl Foldyna s tím, že spolupráce s extremistickou stranou je nepřípustná a chce dalším případným koalicím bránit i do budoucna. „Krajský výkonný výbor ČSSD by měl přijmout usnesení, které bude spolupráci s DSSS zakazovat,“ doplnil poslanec.

Podle šéfa krajské ČSSD Radka Scherfera by mohl krajský výkonný výbor rozhodnout ještě v listopadu. „Zasedání KVV máme 24. listopadu a předpokládám, že rozhodneme,“ prohlásil. Žádné další podrobnosti sdělit nechtěl, pouze řekl, že on osobně je pro zrušení duchcovské buňky. 

Stanovy sociální demokracie umožňují zrušit členství i bez spolupráce ze strany krajského výkonného výboru, i když, jak řekl předseda poslaneckého klubu Roman Sklenák, vedení ČSSD doufá, že se s krajem domluví. Politolog Daniel Kroupa považuje rozhodnutí a postup ČSSD za správný a zrušení buňky není podle něj nedemokratické. 

  • "Politická strana musí mít schopnost prosadit alespoň zásadní politickou linii. V těch stanovách jsou nepochybně politické cíle a důraz na demokratické hodnoty a strany, které je porušují, nemohou být partnery takového jednání. Spíše tady visí otázka, že tedy správně sociální demokraté takto postupují proti dělnické straně, proč tak nepostupují vůči komunistické straně, jejíž cíle rovněž nejsou v souladu s demokratickými principy," říká politolog Daniel Kroupa
  • "Ta reakce, i vzhledem k tomu, jaký by byl asi pohled veřejnosti na podobnou koalici, je celkem očekávatelná a myslím si, že vzhledem právě k té citlivosti rozumná. Pak je ještě politická cena – je důležité si uvědomit, že DSSS je až na drobné lokální výjimky v podstatě marginální subjekt. A řečeno možná na tvrdo – Sobotkovo vedení ČSSD to skoro nic nestojí," říká politolog Lubomír Kopeček 

Koalicí v Duchcově se dnes zabývalo také vedení komunistů. „KSČM se důrazně od této koalice distancuje a doporučuje svým členům, aby se na její podpoře nepodíleli,“ uvedla strana v prohlášení. „KSČM dává tradičně prostor nezávislým kandidátům na svých kandidátkách a tento postup se v mnoha případech osvědčil. O to více nás mrzí, že v Duchcově bezpartijní zastupitelé za KSČM nerespektovali doporučení okresní organizace KSČM, a zneužili tak důvěru i značku Komunistické strany Čech a Moravy,“ dodala.

K situaci se dnes vyjádřil i šéf DSSS Tomáš Vandas. Ohradil se proti slovům premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) o tom, že spolupráce s DSSS je skvrna na štítu sociální demokracie. Vandas má za to, že skvrnou na Sobotkově štítu je spíše podezřelá privatizace OKD, u které byl, nebo to, že si Sobotka našetřil na svůj byt z poslaneckých náhrad. „Na rozdíl od něj máme čisté ruce, neumazané korupcí a rozkrádáním státního majetku,“ uvedl Vandas.

Mandáty v Duchcově

ČSSD - 5
Šance pro Duchcov - 5
KSČM - 4
DSSS - 3
TOP 09 - 2
Duchcov - město rovnost - 1
ODS - 1

Duchcovská rada je složena ze sedmi členů, kdy ČSSD má stejně jako KSČM tři křesla a koalici doplňuje jeden zástupce DSSS. Sociální demokraté mají v zastupitelstvu celkem pět lidí, ale členy ČSSD jsou pouze tři z nich. Starostou byl včera zvolen dosavadní místostarosta Zbyněk Šimbera (ČSSD), který podle svých slov s vyloučením počítá. „Vedení ČSSD mi volalo, jestli takovou koalici chci uzavřít, já jsem řekl, že ano, že už jsem ji uzavřel. Řekli mi, že budu nejspíš vyloučen, tak mě asi vyloučí,“ sdělil včera nový starosta a dodal, že kvůli tomu z koalice couvnout nehodlá. Dnes už se k celé věci vyjádřit nechtěl.

Kromě Šimbery jsou členy sociální demokracie také Andrea Albertová a Jiří Chvojka, který získal mandát poté, co se ho vzdala bezpartijní Jindřiška Semelková.

O nové koalici na radnici v Duchcově čtěte více ZDE

Ani komunistický místostarosta Stanislav Strohmeier nevidí ve spolupráci s DSSS nic špatného. „Zásadní problém s programem nebyl. S lidmi, kteří jsou v zastupitelstvu, nemám problém. Vypadá to, že budeme komunikovat docela rozumně,“ řekl včera ČT.

Za problematickou DSSS zasedne v městské radě Jindřich Svoboda, který v Duchcově v minulosti svolával protiromské demonstrace a zároveň je i pravomocně odsouzený za podvod, kdy si neoprávněně účtoval statisíce korun za dojíždění na léčbu do Prahy.

Problém Duchcova: Rasové pnutí

Duchcov na Teplicku je jediným místem v Ústeckém kraji, kde se Dělnická strana sociální spravedlnosti dostala do zastupitelstva. Projevuje se tak dlouhodobé rasové napětí, které otevřel incident z května 2013, kdy skupinka Romů napadla mladý manželský pár. Ve městě následně proběhlo několik protiromských pochodů a mítinků, které organizovali nacionalisté z uskupení Čeští lvi a DSSS.

Nepřekvapí tedy, že Svobodovou prioritou je podle jeho slov bezpečnost ve městě. „Chceme hlavně zpřísnit nulovou toleranci, o kterou se tady už pokoušela bývalá starostka a jaksi se jí to nepodařilo. Pokusíme se o to znovu a razantněji,“ vysvětlil.

Z Duchcova v lednu 2011 dokonce odešla vládní Agentura pro sociální začleňování poté, co se město rozhodlo privatizovat domy v lokalitách jižní Duchcov a Viktorina. Radnice tím podle agentury tehdy ztratila vliv na složení obyvatelstva a připraví se „o nástroj“, jak pracovat s rodinami, které pravidla dodržují. Ve snaze předcházet přestupkům a trestným činům město zřídilo čtyři asistenty prevence kriminality. Bezpečnostní situace v Duchcově se podle vyjádření dosavadní starostky Jitky Bártové z letošního května zlepšila.

Sociální situaci chtěli paradoxně řešit i ministři za ČSSD Jiří Dienstbier a Michaela Marksová, s místními se snažili několikrát jednat.