Duchcovská ČSSD se spojila s radikály. Sobotka chce buňku zrušit

Duchcov (Teplicko) - Místní organizace ČSSD v Duchcově se dohodla na koalici s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS). Sociální demokracie jako strana se od tohoto spojení distancovala, sdělil předseda Bohuslav Sobotka. Situací se podle něj bude v pátek zabývat stranické grémium, duchcovskou organizaci chce zrušit.

Na dnešní ustanovující schůzi zastupitelstva Duchcova se potvrdily informace, že se sociální demokracie a komunisté dohodli na koalici právě s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti. Starostou byl zvolen dosavadní místostarosta Zbyněk Šimbera (ČSSD) a do křesla místostarosty zasedne Stanislav Strohmeier z KSČM.

Mezi radní se vedle tří sociálních demokratů a tří komunistů nakonec dostal i lídr DSSS Jindřich Svoboda, který ve městě organizoval protiromské demonstrace a podle serveru Romea.cz vyzýval k vyvraždění „černých“. Současně s tím byl pravomocně odsouzený k pětileté podmínce za podvod, když si neoprávněně účtoval statisíce korun za dojíždění na léčbu do Prahy. „Každý občas šlápne vedle. Já toho lituji, asi budu litovat celý život. Odsouzený jsem byl, trest si odpykávám, dluh splácím,“ prohlásil dnes Svoboda.

Jeho minulost mu ale ve spolupráci s ČSSD nepřekáží. „Ze zákona člověk, který má podmínku, smí kandidovat, tudíž smí i vykonávat tuto funkci,“ řekl Šimbera. Jím vedená trojkoalice bude mít v zastupitelstvu čítající 21 členů 12 hlasů.

Na dnešní jednání zastupitelstva se přišli podívat i občané Duchcova, kteří zaplnili celý jednací sál. Žádné negativní reakce na nové vedení radnice ale nezazněly. 

Vzniklá formace nicméně vyvolala silný odpor v centrále ČSSD. „Mě to velmi překvapilo a myslím si, že to je zbytečná skvrna na štítu sociální demokracie. My samozřejmě s rasisty a extremisty žádné koalice dělat nebudeme, a to ani v Duchcově, ani v žádném jiném městě nebo obci,“ prohlásil premiér Bohuslav Sobotka s tím, že zítra bude celou věc projednávat s nejužším vedením strany. Postup buňky je podle něj jak v rozporu s postojem vedení strany, tak postojem krajské organizace. Duchcovskou ČSSD chtějí zrušit.

Jinou koalici uzavřít nešlo, tvrdí starosta

Podle duchcovského starosty Šimbery ovšem ČSSD jinou koalici než s pravicovými radikály postavit nemohla, a to kvůli postojům ostatních partají. Na spolupráci s DSSS přistoupil zřejmě i kvůli sporům mezi ním a dosavadní starostkou Duchcova Jitkou Bártovou (Šance pro Duchcov), se kterou seděl předešlé čtyři roky v radě. „Nikde jsem nečetl, že se s Dělnickou stranou nesmí uzavírat koalice. Byla to jedna z variant a vycházela nejlépe. S bývalou starostkou jsme se v některých věcech dost názorově rozcházeli. Ale největším kamenem úrazu bylo to, že proti mně Šance pro Duchcov i sdružení Duchcov – město rovnost před volbami vedly nepravdivou kampaň“ vysvětloval Šimbera.

Bývalá starostka Bártová naopak říká, že sestavení koalice ztroskotalo právě kvůli sociální demokracii, kdy Šimbera nebyl ochotný ke spolupráci s Šancí pro Duchcov, ODS a TOP 09. „Nabízeli jsme i panu Šimberovi post starosty, ale s námi se mu nechtělo,“ řekla Bártová.

DSSS Šimbera za extremistickou nepovažuje. „Četl jsem si její stanovy, nic takového v nich není. DSSS je státem uznávaná, tudíž legální politická strana jako každá jiná,“ řekl Šimbera, který zároveň počítá s tím, že uzavřená koalice může znamenat konec jeho angažmá v oranžových barvách. „Vedení ČSSD mi volalo, jestli takovou koalici chci uzavřít, já jsem řekl, že ano, že už jsem ji uzavřel. Řekli mi, že budu nejspíš vyloučen, tak mě asi vyloučí,“ doplnil Šimbera a dodal, že kvůli tomu z koalice couvnout nehodlá. 

Sestavení koalice neproběhlo hladce ani na straně komunistů, kdy se několik jejich kandidátů vzdalo mandátu a na jejich místa nastoupili náhradníci. Podle místostarosty Strohmeiera jsou za jejich odstoupením zejména osobní důvody. On sám označil spojení s DSSS za pragmatické. „Zásadní problém s programem nebyl. S lidmi, kteří jsou v zastupitelstvu, nemám problém. Vypadá to, že budeme komunikovat docela rozumně,“ dodal. 

Sám Svoboda ČT řekl, že škatulkování na pravici a levici neuznává. „Nějaká krajní pravice, krajní levice, to je jen výraz, který používají média. Já se necítím být nějaký člen nějaké krajní pravice. To samé si nemyslím ani o panu Strohmeierovi, který je tady za KSČM,“ prohlásil. 

Mandáty v Duchcově

ČSSD - 5
Šance pro Duchcov - 5
KSČM - 4
DSSS - 3
TOP 09 - 2
Duchcov - město rovnost - 1
ODS - 1

Problém Duchcova: Rasové pnutí

Duchcov na Teplicku je jediným místem v Ústeckém kraji, kde se Dělnická strana sociální spravedlnosti dostala do zastupitelstva. Projevuje se tak dlouhodobé rasové napětí, které otevřel incident z května 2013, kdy skupinka Romů napadla mladý manželský pár. Ve městě následně proběhlo několik protiromských pochodů a mítinků, které organizovali nacionalisté z uskupení Čeští lvi a DSSS.

Nepřekvapí tedy, že Svobodovou prioritou je podle jeho slov bezpečnost ve městě. „Chceme hlavně zpřísnit nulovou toleranci, o kterou se tady už pokoušela bývalá starostka a jaksi se jí to nepodařilo. Pokusíme se o to znovu a razantněji,“ vysvětlil. 

Z Duchcova v lednu 2011 dokonce odešla vládní Agentura pro sociální začleňování poté, co se město rozhodlo privatizovat domy v lokalitách jižní Duchcov a Viktorina. Radnice tím podle agentury tehdy ztratila vliv na složení obyvatelstva a připraví se „o nástroj“, jak pracovat s rodinami, které pravidla dodržují. Ve snaze předcházet přestupkům a trestným činům město zřídilo čtyři asistenty prevence kriminality. Bezpečnostní situace v Duchcově se podle vyjádření dosavadní starostky Jitky Bártové z letošního května zlepšila.

Sociální situaci chtěli paradoxně řešit i ministři za ČSSD Jiří Dienstbier a Michaela Marksová, s místními se snažili několikrát jednat.

DSSS je nástupkyně rozpuštěné Dělnické strany

  • DSSS vznikla v lednu 2004 jako Strana občanů republiky České (SOČR), v listopadu 2008 pak přijala současný název. Je nacionalistickou neparlamentní stranou, přesunuli se do ní členové rozpuštěné Dělnické strany (DS). V únoru 2010 totiž Nejvyšší správní soud vyhověl návrhu vlády na zrušení DS, soudci našli v programu a symbolech strany xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a návaznost na nacionální socialismus, ideologii Adolfa Hitlera.
  • DSSS v té době sídlila na stejné adrese jako DS a v jejím čele stála matka předsedy DS Tomáše Vandase Hana Pavlíčková. V listopadu 2010 se předsedou DSSS stal právě Vandas (45), absolvent magisterského oboru sociální a mediální komunikace na Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze.
  • DS a DSSS byly vždy velmi aktivní v Ústeckém kraji. Jednou z nejznámějších akcí bylo shromáždění ze 17. listopadu 2008 v Litvínově, které vyústilo ve střety s policií a 16 zraněných. Policie tehdy zabránila účastníkům v pochodu na sídliště Janov obývané převážně Romy.
  • DSSS se pravidelně účastní voleb, ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010 získala 1,14 procenta hlasů, v loňských předčasných parlamentních volbách pak 0,86 procenta hlasů. Nejvyšší podporu má strana v Ústeckém kraji, předloni tam její kandidátka v krajských volbách dostala 4,37 procenta hlasů.
  • Již dvakrát se ale kandidáti DSSS dostali do obecního zastupitelstva. Poprvé před třemi roky při opakovaných komunálních volbách v Krupce na Teplicku, kdy strana získala dva mandáty. Podruhé se pak strana dostala do zastupitelstva letos v Duchcově.