Vandas podal trestní oznámení na Sobotku kvůli výroku o fašismu

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) čelí trestnímu oznámení. Podal ho předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas, reagoval tak na Sobotovo prohlášení, ve kterém premiér zařadil DSSS mezi strany rasistické nebo fašistické. Podle Vandase se tak dopustil pomluvy. Bohuslav Sobotka zdůraznil, že si za svými slovy stojí.

Tomáš Vandas podal trestní oznámení na Bohuslava Sobotku poté, co premiér nereagoval na jeho výzvu, aby se buď omluvil za výrok, kterým zařadil DSSS mezi rasistické a fašistické strany, nebo navrhl její zrušení. „Vzhledem k tomu, že premiér Sobotka se neomluvil za své výroky, v nichž opakovaně označil DSSS za stranu s rasistickým a fašistickým charakterem, dopustil se podle mého názoru trestného činu, a je na orgánech činných v trestním řízení, aby věc prošetřily,“ uvedl Vandas. Předseda DSSS míní, že se Sobotka dopustil pomluvy a také podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. „Cílem těchto výroků je vyvolat nenávistnou kampaň proti straně, která má odlišné politické plány a cíle nežli ČSSD, které je pan B. Sobotka předsedou,“ stojí v trestním oznámení.

Bohuslav Sobotka charakterizoval DSSS jako rasistickou nebo fašistickou stranu koncem minulého týdne, když se v Ústředním výkonném výboru své strany snažil prosadit zrušení místní organizace v Duchcově, která uzavřela koalici s KSČM a právě DSSS. „Jsem přesvědčen o tom, že není možné, aby sociální demokracie na kterékoliv úrovni vytvářela koalice se stranami, které mají rasistický nebo fašistický charakter, a to nepochybně Dělnická strana je,“ řekl Sobotka.

Bohuslav Sobotka na shromáždění k oslavám výročí listopadu 1989
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Sobotka na víkendovém zasedání výkonného výboru prosadil svoji a výbor duchcovskou buňku ČSSD skutečně zrušil. Předseda ČSSD uspěl až napodruhé, již dříve vyzval krajský výkonný výbor, aby duchcovskou organizaci zrušil, ten to však odmítl s tím, že takový krok nemá oporu ve stanovách.

Nad duchcovskou koalicí s DSSS se pozastavilo také vedení komunistické strany. Její předseda Votěch Filip však pouze vyzval šéfa krajského výboru, aby apeloval na zastupitele, aby si setrvání v koalici rozmysleli.

Vydáno pod