Začal přelomový sjezd sudetských Němců. Poprvé ho navštíví člen české vlády

V Norimberku začal šedesátý sedmý sjezd sudetských Němců. Sjezd lze označit za přelomový, protože poprvé v historii jej navštíví člen vlády České republiky. V neděli na sjezdu vystoupí ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL. Na úvod dvoudenního setkání sudetských Němců si účastníci připomněli 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV.

Karel IV. je podle zástupců sudetských Němců symbolem soužití Čechů a Němců. „Mluvil německy i česky, jeho němečtí a čeští poddaní ho měli stejně rádi,“ řekl na úvod sjezdu předseda bavorského sudetoněmeckého sdružení Steffen Hörtler. 

Nacionalismus podle Hörtlera zničil společenství, které v Čechách fungovalo v době Karla IV. „Jsem si jist, že je zcela v duchu velkého císaře, že právě v den 700. výročí jeho narození zahajujeme sudetoněmecký sjezd, který je tak jednoznačně formován vůlí obou stran překonat nacionalismus, vyjít si vstříc a navázat na naše společné dějiny,“ řekl.

„Dosud nikdy se neúčastnil úřadující člen české vlády oficiálně tohoto sjezdu. Loni poslal svou zdravici ve formě videa místopředseda vlády Pavel Bělobrádek, ale osobně bude člen české vlády na sudetoněmeckém sjezdu poprvé,“ uvedl z Norimberku zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Reportér ČT Václav Černohorský o sjezdu sudetských Němců (zdroj: ČT24)

Motto letošního sjezdu je „Dialog zavazuje“. To znamená dialog mezi lidmi vysídlenými po 2. světové válce ze Sudet v českých zemích a hledání způsobu, jak prohloubit vztahy mezi Čechy a odsunutými Němci. „Právě v tomto duchu se ponese v Norimberku celý sjezdový víkend,“ sdělil Václav Černohorský.

Cena Karla IV. pro knížete Hanse Adama

Vrcholem prvního dne bylo udělení nejvyššího sudetoněmeckého ocenění Evropské ceny Karla IV. lichtenštejnskému knížeti Hansi Adamu II. Podle předního představitele Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernda Posselta dovedl oceněný panovník svou zemi na cestu smíření s Českem, po níž chtějí kráčet i sudetští Němci.

Lichtenštejnský kníže Hans Adam II.
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

„Česká republika dlouho Lichtenštejnsko mezinárodně neuznávala. A nyní jsou vzájemné vztahy na velmi dobré cestě. Vykročily stejným směrem, jakým se snažíme jít i my jako krajanské sdružení, tedy cestou porozumění, smíření a především zpracování společných kulturních a historických kořenů,“ uvedl Posselt při předávání ceny.

Posselt rovněž zdůraznil, že Hans Adam II. modernizoval Lichtenštejnsko a posílil jeho vztahy s ostatními evropskými státy. Zároveň poukázal na to, že lichtenštejnský kníže i přes život na Rýně nikdy nezapomněl na české kořeny svého rodu a dodnes k jeho titulům patří i vévoda opavský a krnovský.

„Můj otec vždy litoval, že nacionalismus a rasismus rozeštvaly ve 20. století evropské národy, vedly k hrozným světovým válkám, k děsivému masovému vraždění a k vyhánění. Mimořádně tím trpěli i sudetští Němci. Mému otci proto velmi leželo na srdci, aby mohl přispět ke smíření mezi sudetskými Němci a Čechy,“ řekl oceněný panovník. Sám prý chtěl na práci svého otce navázat.

Zahájení sudetoněmeckého sjezdu se zúčastnila zhruba tisícovka lidí. Mezi návštěvníky sjezdu jsou i zástupci české politiky, mimo jiné bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček z ČSSD, poslanec Daniel Korte z TOP 09 nebo náměstek místopředsedy vlády pro vědu a inovace Arnošt Marks.