Z potopené čínské lodi se prý ozývá volání o pomoc

Peking - Loď na jihočínské řece Jang-c-ťiang se zřejmě potopila kvůli tornádu, tvrdí kapitán a lodní inženýr, kteří neštěstí přežili. Oba zadržela policie. Plavidlo se 458 lidmi na palubě se převrátilo v noci. Z vody se zatím podařilo vytáhnout 15 lidí. Šest cestujících je mrtvých. Podle čínských médií jsou ale v lodi stále vzduchové bubliny a ozývá se volání o pomoc. Na místě neštěstí je přes 3 tisíce potápěčů, policistů a vojáků. Jde o jedno z nejhorších čínských neštěstí za poslední roky.

Loď plula po řece z východočínského Nankingu do středočínského Čchung-čchingu. Potopila se během silné bouře kolem půl desáté v noci místního času, nedaleko města Wu-chan v provincii Chu-pej. Co konkrétně nehodu 20 let starého plavidla způsobilo, se stále neví. Šlo o jednu z pěti luxusních lodí státní plavební společnosti Chongqing Wanzhou Dongfang Shipping Company. Kapitán a první důstojník hovoří o tornádu, které loď poslalo ke dnu.

Podle čínských médií bylo na palubě 458 lidí, z toho přes 400 čínských pasažérů, pět zaměstnanců cestovních kanceláří a 47 členů posádky. Většinu cestujících prý tvořili turisté mezi 50 a 80 lety. Pro mnohé z nich byla 1500 kilometrů dlouhá plavba životní dovolenou. Jedním z cílů měla být chlouba čínské ekonomiky - obří elektrárna a přehrada Tři soutěsky.

Loď s názvem Východní hvězda patří společnosti Chongqing Eastern Shipping, která se zaměřuje na přepravu turistů. Plavidlo dlouhé 76 metrů z roku 1994 mělo celkovou kapacitu 534 cestujících.

Při pátrání po pohřešovaných pomáhá asi stovka lodí a desítky potápěčů. Na pomoc dorazila také policie a armáda. Záchranáři se nyní snaží vyřezat do trupu lodi díru, aby umožnili záchranu lidí, kteří mohli přežít ve vzduchových kapsách. Vše ale komplikuje poloha lodi, která se úplně převrátila.

Čínská média tvrdí, že při poklepávání na tělo lodi pasažéři reagují a odpovídají. „Pod vodou jsem hledal třikrát, plaval tam a sem. Při posledním ponoru jsem ucítil, že je nade mnou člověk. A pak jsem našel mladého muže, s kterým jsem vyplaval. Uvnitř byla tma a on tam byl sám,“ uvedl jeden z potápečů.

Příbuzní pasažérů si stěžují na nedostatek informací

Místní reportéři uvedli, že dostali od úřadů nařízeno, aby se nevydávali na místo nehody a o katastrofě informovali na základě zpráv státní televize CCTV a tiskové agentury Nová Čína. Příbuzní cestujících rozhořčeně reagovali na nedostatek informací o nehodě a o osudu svých blízkých. Cestovní agentura, která zajišťovala rezervace míst na výletní lodi, zůstala
zavřená.

Před vchodem se shromáždily desítky lidí. „Je půl páté odpoledne (místního času) a nevíme nic kromě toho, co jsme slyšeli ze zpráv v médiích. Máme strach,“ stěžoval si 56letý Čang Jing-li, jehož bratr a manželka byli na lodi. „Dozvěděl jsem se o tom teprve z televize, když jsem byl v práci, a tak jsem se vydal sem. Celou cestu jsem plakal a tady nikdo není, dveře jsou zamčené,“ vyprávěl s nářkem 35letý Wang Šeng, který měl na plavidle oba rodiče.

Do záchranných prací je zapojeno kolem tří tisíc lidí

Na místo nehody už zamířil i čínský premiér Li Kche-čchiang. Prohlásil, že rozhodl o mobilizaci všech sil, které mají za úkol zachránit co nejvíc životů za jakoukoliv cenu. Hloubka koryta na místě nehody je až 15 metrů. Při pátrání po pohřešovaných pomáhá asi stovka lodí a 20 potápěčů. Na pomoc dorazila také tisícovka příslušníků policie a armády, do hledání přeživších je zapojeno kolem 3 tisíc lidí.

  • Záchranné práce i počet přeživších závisí na rozložení kajut nebo třeba na tom, jak rychle se loď naklonila a do jakých částí se dostala voda, tvrdí Josef Švec z Vodní záchranné služby českého Červeného kříže. Záchranáři se mohou konstrukcí prořezat a hledat ty, kteří neutonuli. Nacházejí se v extrémně těžké situaci. „Člověk je někde pod vodou, v zimě, ve tmě, protože generátory nefungují, ještě navíc stojí někde na stropě po pás ve vodě a vůbec neví, co se kolem něho děje,“ popsal. „Nezbývá jim ale nic než čekat.“