Výbuch připravil Ukrajinku o třetinu obličeje. Polští chirurgové, kteří ji zachránili, získali mezinárodní ocenění

Události: Plastická operace obličeje (zdroj: ČT24)

Ruské ostřelování připravilo před dvěma lety mladou Ukrajinku Alinu Tsoi o spodní třetinu obličeje. Matka dvou dětí se dostala do péče polských chirurgů z Gliwic, kteří jí pomohli s návratem do života. Za sérii provedených operací teď získali mezinárodní ocenění pro nejlepší rekonstrukční zákrok uplynulého roku.

Stalo se to pár dní po začátku ruské invaze. Na dům, ve kterém žila s dvěma dětmi a širší rodinou, agresoři vypálili minometné granáty. Jeden z projektilů Alině vážně poranil hruď a utrhl celou spodní část obličeje.

„Cestou do nemocnice jsem byla při vědomí. Věděla jsem, že když zavřu oči, je konec,“ řekla Alina Tsoi. Na urgentním příjmu upadla do kómatu, konec to ale nebyl. První operaci podstoupila ještě v Kyjevě, právě tam se poprvé spatřila v zrcadle.

„Plakala jsem, bylo to těžké. Mladá holka a tohle se mi stalo,“ řekla Tsoi. Naděje svitla, když se uvolnilo místo v transportu na západ – skončila v rukou polských specialistů.

Průběh operace

„Osud brzy pětadvacetileté Aliny Tsoi se změnil v chodbách Národního onkologického institutu v Gliwicích, kde podstoupila sérii náročných a výjimečných operací,“ přiblížil zahraniční zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.

A to pod vedením dvou mužů – profesorů Lukasze Krakowczyka a Adama Maciewského. „Neměla prakticky nic mezi spodním rtem a polovinou krku, neměla ani části jazyka či čelisti,“ řekl Maciewski.

K rekonstrukci brady, úst a dalších chybějících tkání využili její vlastní z jiných částí těla. Za sérii složitých operací získali ve Spojených státech amerických od oborové organizace cenu za nejlepší výkon uplynulého roku. Gliwickému institutu přinesli prestiž, Alině dali polští plastičtí chirurgové šanci na kvalitnější život.

„Nebylo to jen o vzhledu, ale hlavně o návratu ke správné funkci orgánů – k polykání, jedení, mluvení a dýchání,“ dodal Maciewski. „Profesor Maciewski to je takový člověk... je to poklad,“ prohlásila Tsoi.

Dříve ji nemohla vidět, teď drastickou fotografii pořízenou těsně poté, co ji záchranáři našli zraněnou, hrdě ukazuje jako důkaz válečného zločinu a také těžké cesty, kterou ušla. V Polsku zatím hodlá s dětmi a babičkou zůstat, pracovat, a vydělat si peníze na případné další operace.