Ve španělském Buñolu létaly ulicemi tuny rajčat

V ulicích španělského městečka Buñol propuklo tradičně během posledního srpnového týdne rajčatové šílenství v podobě festivalu La Tomatina. Více než dvě desítky tisíc účastníků se vydalo vstříc bitvě s přezrálými rajčaty. Do obce vzdálené čtyřicet kilometrů od Valencie navezlo sedm nákladních aut na sto padesát tun rajské „munice“. Začátek hodinového boje oznámily výbuchy petard, které se rozlehly do ulic hned po tom, co první účastník vyšplhal po kluzké tyči a utrhl visící kýtu šunky.

Pro tuto událost jsou rajčata speciálně vypěstována a pro běžnou spotřebu příliš kyselá. Festival La Tomatina vznikl údajně v roce 1945, kdy se mladíci snažili dostat přes davy lidí k průvodu a srazili jednoho z účastníků. Po tomto incidentu někteří přihlížející vzali z nedalekého stánku červené plody a použili je jako provizorní munici. Vyhrocenou situaci uklidnila až policie.

Následující rok tuto událost chlapci zopakovali, a dokonce si někteří přinesli vlastní rajčata. Událost se dočkala i omezení během fašistické diktatury generála Francisca Franca.