V USA zadrželi holiče amišů

Washington - Americká policie dnes zadržela sedm mužů, kteří útočili na příslušníky náboženské skupiny amišů. Zadržení muži byli obviněni z násilí motivovaného náboženskou nesnášenlivostí. Útoky proti amišům začaly letos v září. Napadeným mužům útočníci násilně stříhali vousy a vlasy, což je v amišské komunitě považováno za hrubou urážku. Amišové totiž věří, že jim bible nařizuje nechat si narůst dlouhé vlasy a po svatbě se přestat holit.

Sedm zatčených patří ke skupině, která se od Amišů odštěpila. Své bývalé souvěrce, včetně vlastních příbuzných, napadali a násilím jim stříhali vlasy a vousy. „Sedm osob jsme obvinili z šíření nenávisti, spiknutí a napomáhání těmto zločinům,“ řekl k případu agent FBI Steve Anthony. 

Odpadlíky vedl 66letý Sam Mullet, spolu s ním jsou ve vazbě jeho tři synové a další tři muži. A vůdce násilníků je podezřelý i z dalších zločinů. Věřící, pro které byl jakýmsi guru, měl zavírat za prohřešky na řadu dnů do kůlny, ženy nutit k sexu.

Vyšetřovatelé zatím sami netuší, jak temné je jádro pod zdánlivě idylickou slupkou starosvětského venkova. Vyzývají oběti, aby se přihlásily. Amišové se ale málokdy obracejí na úřady. Spravedlnost hledají u starších církve, anebo ji přenechávají prozřetelnosti.

Amišové jsou křesťanská sekta, která do USA emigrovala z Evropy během 18. a 19. století. Odmítají používat elektřinu nebo moderní techniku, nesouhlasí také s násilím a militarismem. Nejezdí autem a cestují zásadně koňmo. Chodí oblečeni jako před dvěma sty lety, ženy nosí čepce a muži plnovous. V současnosti jich v USA žije kolem 250 000.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)