Tsvangirai nemohl odletět do JAR, na letišti mu totiž zabavili doklady

Harare - Na letišti v Harare dnes lídrovi opozice Morganu Tsvangiraiovi a dalším členům Hnutí za demokratickou změnu (MDC) zabavili cestovní doklady. Ty jim sice po několika hodinách zimbabwské úřady vrátily zpět, politici už nicméně nestihli letadlo do JAR, kde se bude konat summit Johafrického rozvojového společenství. V úterý se údajně prezident Mugabe dohodl s jedním z předáků MDC. K závazné domluvě o rozdělení moci s MorganemTsvangiraiem však Mugabe dosud nedospěl.

Prezident Mugabe a zimbabwská vláda jednají s opozicí o rozdělení moci, aby ukončili povolební krizi, která v zemi vládne od parlamentních a prezidentských voleb.

Morgan Tsvangirai zrovna cestoval spolu s dalšími funkcionáři MDC do Jihoafrické republiky na summit Jihoafrického rozvojového společenství (SADC), aby zde jednali s Prezidentem Mbekim, který rozhovory zimbabwskou vládou a opozicí zaštiťuje. Ještě na letišti v Harare jim ale úředníci zabavili doklady. Za pár hodin jim je sice vrátili, to ale rozzuřené politiky neuklidnilo.

Tendai Biti:

„Jednání s vládou byla fraška a podvod.“

Nemohli totiž bez dokladů odcestovat a letadlo do Jihoafrické republiky jim uletělo. Hned potom proto generální tajemník MDC Tendai Biti uvedl, že už jim došla trpělivost a označil dosavadní jednání s Mugabeho vládou za frašku a podvod. Zimbabwská vláda odmítla incident na letišti komentovat.

Krize v Zimbabwe stále nemá konce

Na víkendovém summitu v Jihoafrické republice bude Zimbabwe hlavním tématem. Jihoafrický prezident Thabo Mbeki dnes popřel, že by došlo k nějakému zásadnímu posunu v jednáních poté, co Robert Mugabe údajně podepsal s předákem odštěpené opoziční frakce MDC Arthurem Mutambarou dohodu o rozdělení moci a vytvoření vlády národní jednoty.

Od březnových voleb se Zimbabwe zmítá v krizi. Tehdy v hlasování do parlamentu zvítězilo MDC. Podle opozice v přidružených prezidentských volbách zvítězil její lídr Tsvangirai, nezískal ale potřebný počet hlasů, a nemohl se tak stát novou hlavou státu. Dosavadní prezident Mugabe proto vyhlásil druhé kolo. Od března vládní příznivci pronásledovali opozici. Stovky tisíc lidí utekly za hranice, Tsvangirai byl několikrát zatčen a nakonec se vzdal kandidatury v druhém kole prezidentských voleb. V nich díky tomu jasně zvítězil staronový prezident Robert Mugabe. Násilí v Zimbabwe se stále stupňovalo, proto mezinárodní politická scéna trvala na rozhovorech, které by našly řešení krize.  

Volby v Zimbabwe
Zdroj: ČT24