Trump získal republikánskou nominaci v Severní Dakotě

Bývalý americký prezident Donald Trump zvýšil náskok na svou jedinou soupeřku v klání o republikánskou volební nominaci Nikki Haleyovou, když v pondělí získal podporu stranických shromáždění ve státě Severní Dakota. Podle zveřejněných odhadů výsledků Trump jednoznačně Haleyovou porazil. Miliony amerických voličů se zapojují do takzvaného superúterý, během kterého se konají primárky nebo stranická volební shromáždění v patnácti různých státech a na Americké Samoi.

Web stanice CNN připomněl, že Trump v Severní Dakotě vyhrál nominační souboj o kandidaturu na prezidenta už potřetí za sebou. Nyní ho podpořil i guvernér státu Doug Burgum, který se také původně ucházel o republikánskou nominaci, ale v prosinci ze souboje odstoupil.

Haleyová přes výrazně nepříznivý vývoj stále pokračuje v primárkách a v neděli si připsala první vítězství v hlavním městě Washingtonu.

Trump ovšem uspěl ve všech ostatních soubojích. V Severní Dakotě si připíše všech devětadvacet delegátů, dosud získal 273 hlasů, kdežto jeho soupeřka 43. K tomu, aby kandidát získal republikánskou nominaci, musí na svou stranu získat 1215 delegátů.

„Nezvykle nedůležité“ superúterý

Trump je favoritem i u většiny duelů superúterý a ve Spojených státech se všeobecně očekává, že se v listopadových volbách utká se svým nástupcem v prezidentském úřadě Joem Bidenem. Nejrušnější etapa nominačního procesu je tak letos „nezvykle nedůležitá“, poznamenal deník The New York Times.

„Opravdu to vypadá, že Donald Trump vyhraje možná ve všech státech a teritoriích, kde se v úterý ve Spojených státech bude hlasovat. Ve většině států vede o šedesát procent,“ dodal Jan Hornát z Katedry severoamerických studií FSV UK.

V úterý hlasují republikáni i demokraté ve čtrnácti státech včetně dvou nejlidnatějších, tedy Kalifornie a Texasu. Republikáni kromě toho mají na programu volební shromáždění na Aljašce, demokraté zase oznámí výsledky několikatýdenní korespondenční volby v Iowě a budou hlasovat i v Americké Samoi.

Amerikanista Jan Hornát hovořil o volebním superúterý v USA (zdroj: ČT24)

Osud Haleyové

Na straně republikánů je během superúterý podle Reuters ve hře dalších 865 delegátů, Trump se tak může výrazně přiblížit většině z celkových 2429, kteří se v nominačním procesu rozdělují. Podobná je matematika u demokratů, kde zatím Bidenovi soupeři nezískali jediného delegáta.

I kdyby Biden a Trump ve všech kláních zvítězili, neměli by po úterku na kontě většinu delegátů příslušné strany. Mohou se však této metě přiblížit natolik, že by byla na dosah při dalších březnových hlasováních.

Zda do nich půjde i poslední Trumpova republikánská soupeřka Haleyová, není jasné. Ve víkendovém rozhovoru řekla, že v kampani vytrvá, „dokud budeme konkurenceschopní“.