Tajfun Phanfone na Filipínách zabíjel, v záchranných centrech jsou desetitisíce lidí

Nejméně 50 obětí a přes 140 zraněných si vyžádal tajfun Phanfone, který se minulý týden přehnal přes Filipíny. O nové bilanci v úterý s odvoláním na místní úřady informovala agentura AFP. Pět lidí se stále pohřešuje a v evakuačních centrech zůstává nejméně 80 tisíc Filipínců.

Bouře zasáhla souostroví v jihovýchodní Asii minulý týden v úterý pozdě večer a ve středu postupovala přes jeho území směrem na západ. Provázely ji silné deště a nárazy větru o rychlosti až 195 kilometrů v hodině.

„Jsme smutní z toho, že někteří naši spoluobčané zůstávají v evakuačních centrech, ale ujišťujeme je, že je budeme podporovat, dokud se opět nepostaví na vlastní nohy,“ řekl AFP mluvčí filipínského úřadu pro řešení následků živelních pohrom Mark Timbal.

Většina z pěti desítek obětí se utopila nebo skončila pod zřícenými stromy, další zabil elektrický proud ze spadlých drátů. Podle agentury AFP byl Phanfone tajfunem s největším počtem obětí na Filipínách v letošním roce.

Filipíny každoročně zasáhne asi 20 tajfunů či bouří, které připraví o život stovky lidí. Tajfun Phanfone – jehož název znamená v laoštině „zvíře“ – se pohyboval po stejné trase jako v roce 2013 supertajfun Haiyan. Bouře Haiyan, nejničivější v historii Filipín, si před šesti lety vyžádala přes 7300 mrtvých či pohřešovaných.