Švédští novináři dostali v Etiopii 11 let

Addis Abeba – Etiopský soud dnes poslal na 11 let do vězení dva švédské novináře odsouzené za podporu terorismu a nelegální vstup do země, kam se dostali se členy somálské povstalecké skupiny. Za nelegální vstup do země se omluvili. Svaz švédských novinářů požádal vládu o intervenci v případu, který označil za politický proces. Vláda se zatím k rozsudku nevyjádřila. Premiér Fredrik Reinfeldt 21. prosince prohlásil, že oba Švédové v Etiopii byli pracovně a že by měli být propuštěni.

Etiopští vojáci zadrželi Johana Perssona a Martina Schibbyeho před půl rokem při jedné z potyček s povstalci ve východoetiopském státě Somali, kam novináři nemají přístup. Byli ve společnosti bojovníků separatistické Ogadenské národněosvobozenecké fronty (ONLF), již Etiopie označuje za teroristickou organizaci.

Předseda svazu švédských novinářů Jonas Nordling:

„Je zjevné, že jde o politický proces. Na švédské vládě nyní leží těžká odpovědnost. Musí ukázat, že Švédsko učiní vše pro obranu svobody tisku.“

Podle právníků oba odsouzení zvažují odvolání. Při procesu trvali na své nevině. Přiznali pouze, že na území Etiopie vstoupili nelegálně a že byli v kontaktu s ONLF. Zajímali se prý však výhradně o aktivity švédské ropné firmy Lundin Petroleum. „Jedenáct let se může zdát jako pozitivní rozhodnutí vzhledem k tomu, že žalobce žádal osmnáctiletý trest. Nesmíme ale zapomenout, že jde o dva nevinné novináře, kteří se jen snažili dělat svou práci,“ prohlásil právník odsouzených žurnalistů Thomas Olsson.

Před etiopskou ambasádou ve Stockholmu protestovala proti rozsudku asi desítka Etiopanů. V etiopských vězeních jsou podle nich tisíce nespravedlivě odsouzených. „Přišel jsem vyjádřit solidaritu vůči kolegům, které etiopský režim obvinil z falešných zločinů, pro které nemá důkazy. Jsem tu i za všechny etiopské novináře, kteří jsou ve vězení kvůli věcem, které neudělali,“ prohlásil jeden z demonstrujících etiopských novinářů Theodros Arega.

V Somali, známém také jako Ogaden, jsou zásoby plynu a ropy. ONLF bojuje za osamostatnění tohoto regionu od roku 1984.