Stovky mrtvých, sto tisíc lidí bez domova. Ve Středoafrické republice bují etnické násilí

Násilí ve Středoafrické republice páchané místními milicemi si v posledních dvou týdnech vyžádalo už 300 životů a přinutilo 100 tisíc lidí opustit své domovy. Míra vysídlení je nejhorší od propuknutí občanské války v roce 2013. S odkazem na vládu Středoafrické republiky a OSN o tom informovala agentura Reuters.

Pozorovatelé uvádějí, že etnické a náboženské násilí mezi znesvářenými povstaleckými skupinami ve Středoafrické republice se zintenzivňuje a šíří i do oblastí, které dříve konfliktem zasaženy nebyly. Boje v posledních týdnech propukly ve městech Bria, Bangassou a Alindao, které jsou od hlavního města Bangui vzdálené několik set kilometrů východním směrem.

„Je to katastrofa,“ řekla ministryně sociálních věcí Virginie Baikouaová poté, co ve středu navštívila město Bria. „Některé domy byly vypáleny, další vyrabovány,“ dodala s tím, že lidé, kteří opustili své domovy a uchýlili se do uprchlických táborů, mají strach z dalšího násilí, jelikož se v oblasti pohybují ozbrojenci.

Více než 41 400 lidí z celkového počtu 47 500 obyvatel města Bria bylo kvůli nepokojům mezi 15. a 18. květnem nuceno opustit své domovy, uvedly ve společném prohlášení středoafrické ministerstvo sociálních věcí a Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA).

Středoafrická republika
Zdroj: ČTK/AP Photo/Jerome Delay

Červený kříž minulý týden oznámil, že ve městě Bangassou po útoku křesťanské milice objevil 115 mrtvých těl. Mírové jednotky OSN od té doby město zabezpečily.

Koncem dubna bylo ve Středoafrické republice vnitřně vysídleno 440 tisíc osob. Do konce května by počet vnitřně vysídlených lidí podle OCHA mohl překročit půl milionu, což by představovalo největší krizi od roku 2013.

Násilí ve Středoafrické republice vypuklo, když muslimská povstalecká skupina Séléka dobyla v roce 2013 Bangui a přinutila někdejšího prezidenta Francoise Bozizého uprchnout. V reakci na násilí páchané touto skupinou krátce nato vznikly křesťanské milice a boje eskalovaly.

Na přelomu roku 2015 a 2016 se ve Středoafrické republice nakonec uskutečnily úspěšné prezidentské volby, násilí v zemi ale pokračuje.