Selhání řecké policie. Na strůjce pařížských útoků měla políčeno už v lednu

Řecká policie chtěla při lednové operaci v Aténách dopadnout předpokládaného strůjce pařížských atentátů Abdelhamida Abaaouda, operace se ale nezdařila. BBC to sdělil belgický bezpečnostní zdroj. Abaaoud zřejmě řídil belgickou buňku přímo z Atén. K jeho zatčení mělo dojít před lednovými raziemi ve východní Belgii.

K protiteroristické akci v Aténách mělo dojít ještě před raziemi v belgickém Verviers, které se uskutečnily 15. ledna a zemřeli při nich dva podezřelí džihádisté. Podle zdroje BBC šlo o koordinovanou operaci řecké a belgické policie.

Není jasné, proč Abaaoud Řekům proklouzl. Policie sledovala signál z jeho mobilního telefonu až do centra města, tento postup ale nakonec nezafungoval. Řecké úřady nechtějí hovořit o podrobnostech – ví se pouze, že budoucí atentátník policii nakonec unikl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Řecká policie provedla několik razií v centru Atén dva dny po akci ve Verviers, přičemž podle belgických médií hlásila, že pátrá po Abaaoudovi, který se měl v tu dobu stále ještě nacházet v Řecku.

Policie tehdy prohledala dva byty a zadržela podezřelého Alžířana, kterého poté vydala do Belgie. Po Abaaoudovi ale nebylo ani památky.

Stopy DNA, které se našly v obou bytech, každopádně odpovídají vzorkům získaným v Paříži poté, co byl Abaaoud zabit pět dnů po útocích při přestřelce s policií. Jeden ze sousedů navíc uvedl, že Abaaouda nejméně dvakrát viděl na ulici.

Abdelhamid Abaaoud
Zdroj: ČTK/ZUMA
  • Abaaoud, který je marockého původu, byl zapojen do čtyř ze šesti atentátů, jež byly na jaře tohoto roku zmařeny ve Francii, oznámil francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve. V nepřítomnosti byl odsouzen ke dvaceti letům vězení.

V Řecku byli i další útočníci

Do Řecka cestoval trajektem také Salah Abdeslam – další z podezřelých pařížských teroristů, který je stále na útěku. Abdeslam přijel do země 1. srpna a odjel o tři dny později.

Dva ze sebevražedných atentátníků, kteří se odpálili na Stade de France, se zase dostali z Turecka lodí na řecký ostrov Leros, kde se zaregistrovali jako uprchlíci.

Spolupráce evropských zemí místy vázne

Evropa nyní v rámci boje s terorem řeší, jak zefektivnit výměnu informací a zajistit užší spolupráci mezi orgány v různých evropských zemích.

Ministři vnitra osmadvacítky se už shodli na zavedení společného registru údajů o pasažérech v letadlech. Týkat se má také lidí cestujících charterovými lety a spoji mezi členskými státy.