Ratifikace Lisabonské smlouvy bude pokračovat, ale s českou výhradou

Brusel - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes představil hlavní závěry dvoudenního summitu EU v Bruselu. Politici se shodli na tom, že by celá unie měla respektovat výsledky referenda, ve kterém Irové zamítli Lisabonskou smlouvu. Představitelé členských zemí EU se nicméně shodli, že ratifikace reformní smlouvy bude pokračovat s výjimkou Česka, kde bude ratifikační proces až podle rozhodnutí Ústavního soudu pozastaven. Státníci se domluvili i na tom, že s konečným řešením následků irského referenda posečkají až do dalšího summitu, který by se měl konat v říjnu.

Francouzský prezident Sarkozy zdůraznil, že následující tři předsednické země - tedy Francie, Česko a Švédsko - navážou úzkou spolupráci. „Ujmeme se řízení společně, abychom dospěli alespoň k nějakému kompromisu, chceme dospět k jednotě,“ vysvětloval Sarkozy. Bude tedy záležet hlavně na těchto třech státech, zda se unie dostane ze slepé uličky, kam se po irském NE dostala.  

Dalším závěrem summitu totiž je, že unie odloží hledání konečného řešení budoucnosti Lisabonské smlouvy na letošní podzim, kdy by se měl konat další summit EU. Irsko tak dostane potřebný čas, o který žádal irský premiér Brian Cowen.

Most přes rozbouřené vody

Jose Barroso věří, že unie k ratifikaci dospěje, jen je třeba více času. Podle něj je teď vhodná chvíle pro to, aby EU fungovala jako most přes rozbouřené vody, protože nemůže fungovat jen, když je v Evropě pěkné počasí, ale i když se zrovna blýská.

„Potřebujeme odklad, abychom našli nejlepší řešení,“ prohlásil Sarkozy a dodal, že Francouzi během svého předsednictví nepřipustí, aby se Lisabonská smlouva zjednodušovala nebo nějak předělávala. To by však mohlo způsobit problém při případném rozšiřování unie. Když totiž nebude schválena Lisabonská smlouva, bude platit smlouva z Nice, což by podle Sarkozyho znemožňovalo přistoupení dalších zemí.  

Politici jednali o krizi na trhu s ropou, Sarkozy zdůraznil, že na zvyšující se ceny pohonných hmot musí být Evropa schopná reagovat. Stejně tak se politici zabývali otázkou přistěhovalectví, zrušením sankcí proti Kubě a přijetím eura na Slovensku.