Pochod proti strachu – bruselské ulice zaplnily tisíce lidí

Desítky obětí bruselských atentátů uctili lidé v belgické metropoli. Pochodu proti strachu se zúčastnilo asi sedm tisíc lidí. Demonstranti prošli i problémovou čtvrtí Molenbeek, odkud pocházela řada radikálů.

Pochod proti strachu svolaly aktivistické spolky a náboženská sdružení. Podle organizátorů se ho zúčastnilo asi 15 tisíc lidí, podle policie dorazila zhruba polovina.

V čele průvodu kráčely rodiny pozůstalých a zástupci církevních komunit s transparentem „Společně v míru“. Představitelé muslimů nesli transparent s nápisem „Láska je mé náboženství a má víra“.

Mnozí z účastníků nesli na znamení přátelství a mírumilovnosti květiny. „Největší nebezpečí, které s sebou terorismus přináší, je to, že se strach, vojenská přítomnost v ulicích a nedůvěra vůči sobě navzájem stanou normálními jevy. To nepřipustíme,“ uvedli organizátoři manifestace.

Protest se měl původně konat bezprostředně po březnových teroristických útocích, z bezpečnostních důvodů bylo ale jeho uskutečnění o tři týdny odloženo.

  • 22. března kolem úterní osmé hodiny ráno (SEČ) došlo na bruselském letišti Zaventem ke dvěma výbuchům v odletové hale. Následně se ozvala exploze také na stanici metra Maalbeek v centru města nedaleko evropských institucí.
  • Zemřelo 32 lidí a tři atentátníci, dalších více než 300 lidí bylo zraněno.
  • K útokům se přihlásila organizace Islámský stát, která podle egyptských zdrojů vyjádřila odhodlání spáchat další útoky. Na útocích se podíleli dva bratři El Bakraouiové – jeden z nich zabíjel na letišti, zatímco druhý v metru – a už dříve sledovaný radikál Nadžim Laachraoui.