Pandemie ve světě: Největší vietnamské město se uzavírá, Brazilci protestovali proti Bolsonarovi

Ho Či Minovo Město kvůli zhoršující se epidemické situaci s nemocí covid-19 výrazně omezilo shromažďování lidí na veřejnosti. Opatření v tomto největším vietnamském městě, kde žije zhruba devět milionů lidí, začne platit v pondělí a potrvá zatím dva týdny. Desetitisíce Brazilců v sobotu protestovaly proti prezidentovi Jairu Bolsonarovi a jeho přístupu k epidemii covidu-19.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Ho Či Minovo Město je obchodní metropolí téměř stomilionové země, kde se tento měsíc výrazně zhoršila epidemická situace. Důvodem může být nová varianta koronaviru SARS-CoV-2, která je kombinací indické a britské. Vietnamská vláda o ní informovala v sobotu a podle ní se přenáší rychleji než dříve známé varianty.

„Všechny akce, na nichž se má setkat více než deset lidí, budou v celém městě zakázány,“ uvedla místní média. Podle nich vláda zvažuje tento limit ještě snížit na pět. Opatření souvisí i s bohoslužbou v místním kostele, kde věřící seděli těsně vedle sebe, aniž měli roušky, a zpívali. Pozitivní test na koronavirus pak mělo přes sto z nich.

Už v pátek se v Ho Či Minově Městě, které je známé též jako Saigon, zavřely obchody a restaurace a až do odvolání se tam nekonají bohoslužby. Od pondělí vláda omezí také pohyb lidí v jedné z jeho nejhustěji obydlených čtvrtí Go Vap, kde budou smět lidé z domu jen v nejnutnějších případech.

Vietnam, který má zhruba 98 milionů obyvatel, loni evidoval jen velmi malé denní počty případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, a to maximálně několik desítek denně. Situace se výrazně zhoršila tento měsíc, kdy tam zaznamenávají několik set případů denně, nejvýše jich bylo na 370. Celkem se dosud v této zemi potvrdilo asi 6500 případů nákazy novým typem koronaviru a 47 úmrtí spojených s nemocí covid-19. Více než polovina z těchto nákaz připadá na poslední měsíc.

Demonstrace proti prezidentovi Bolsonarovi
Zdroj: Reuters

Brazilci vyšli do ulic kvůli prezidentově postoji k epidemii

Demonstrace se konaly v nejméně patnáctce brazilských měst včetně metropole Brasília, Rio de Janeira nebo São Paula. Na akcích svolaných levicovými politickými stranami, odboráři a studentskými organizacemi byly k vidění slogany jako „Pryč s Bolsonarem“, zatímco zaznívala hesla o genocidě páchané brazilským prezidentem.

Ten od počátku hrozbu viru SARS-CoV-2 zlehčuje, v uplynulých měsících propagoval neověřené léky na covid-19 a kritizoval omezování společenských a ekonomických aktivit.

Jair Bolsonaro se po celou dobu pandemie účastní hromadných akcí a často se bez roušky setkává s příznivci. Podle agentury Reuters se během zdravotnické krize, jejíž oficiální bilance překročila 460 tisíc mrtvých, popularita prezidenta výrazně propadla. Víc obětí pandemie mají pouze Spojené státy.

Brazilská vlajka pokrytá rudou barvou
Zdroj: Ueslei Marcelino/Reuters

„Uprostřed pandemie nikdo nechce být na ulici. Bolsonaro ale nenechává jinou možnost. Jsme v ulicích, abychom bránili životy,“ prohlásil na jedné z demonstrací lídr Hnutí dělníků-bezdomovců (MTST) Guilherme Boulos. Protesty v Brasílii nebo Rio de Janeiru byly podle Reuters pokojné, ve městě Recife policie proti účastníkům použila slzný plyn a gumové projektily.

Protestující mimo jiné vyjadřovali nespokojenost s pomalým postupem vakcinační kampaně v Brazílii. Ze zhruba 210 milionů místních obyvatel je aktuálně proti covidu-19 plně naočkovaná asi desetina. Za pozdní začátek očkování a špatný postup při zajišťování vakcín tento týden Bolsonarovu vládu kritizoval šéf jednoho z největších výzkumných imunologických ústavů v Latinské Americe Dimas Covas.