Obvinění z napomáhání nepříteli se Manning nezbavil

Fort Meade (USA) – Zbavit Bradleyho Manninga obvinění z napomáhání nepříteli odmítla americká vojenská soudkyně, zabývající se případem předání citlivých informací serveru WikiLeaks. Jde přitom o nejzávažnější z celkového počtu 21 bodů obžaloby, za který mladému vojákovi samo o sobě hrozí doživotí. Soudkyně naopak zvažuje, že jej zbaví pěti bodů obžaloby ohledně krádeže dokumentů. Manning se již dříve přiznal k deseti bodům obžaloby, tyto méně závažné skutky mu mohou v úhrnu vynést 20 let vězení.

„Vědomě poskytl tajné informace nepříteli,“ reagovala soudkyně Denise Lindová na žádost Manningova obhájce. Ten tvrdil, že 25letý voják se dopustil pouze nedbalosti a rozhodně nešlo o zlý úmysl. Spolupráce s nepřáteli se podle žalobce dopustil tím, že se k tajným materiálům prostřednictvím Wikileaks mohli volně dostat.

Manning čelí obžalobě ze spiknutí s nepřítelem proto, že předal kontroverznímu serveru WikiLeaks přes 700 tisíc tajných vojenských a diplomatických materiálů, které získal za svého působení v Iráku. Po třech letech od jeho zadržení s ním byl počátkem června na základně ve státě Maryland zahájen proces.

Manningův obhájce už v úvodní řeči označil obžalovaného za „mladého, naivního, ale s dobrými úmysly“. Podle něj se Manning snažil upozornit na to, že depeše amerických diplomatů dokazují, že USA ve vztahu k ostatním zemím nejednají vždy zcela správně.