OBRAZEM: Hranice národů v Calais

Každý den riskují stovky migrantů život ve snaze dostat se na vysněné britské území. Další tisíce v okolí přístavu Calais čekají na svou šanci. Zoufalost živená touhou po lepším životě nabízí mnohdy výjevy, které hovoří samy za sebe. Jak vypadá život uprchlíků v permanentní nejistotě, ukazuje následující galerie.

Řecký Kos jako druhé Calais?

Napětí kvůli uprchlíkům trvá i na řeckém ostrově Kos, který jen obtížně zvládá příval lidí mířících do Evropy. Kvůli zacházení s migranty kritizovala úřady organizace Lékaři bez hranic: měly by jim prý zajistit důstojné podmínky. Na kritiku už úřady zareagovaly: Na ostrov míří policejní posily a od pátku by tam také měl kotvit trajekt, který bude fungovat jako záchytné a ubytovací centrum, kde najde útočiště až 2500 migrantů. Pomoci by jim mělo i nouzové přístřeší, které organizace na Kosu zřídila v opuštěném hotelu. 

Na Kos v uplynulých dnech podle oficiálních údajů dorazilo přes 7000 běženců. Humanitární organizace označují situaci na ostrově jako chaotickou a varují, že může vést k nepokojům. Podobné problémy hlásí i další řecké ostrovy, například Samos, Lesbos či Chios.

Úřady na Kosu jen obtížně zvládají příval lidí mířících do Evropy (zdroj: ČT24)