Matky v syrském táboře vychovávají děti k radikalismu, chtějí pomstít zabité bojovníky

Horizont ČT24: Matky v táboře vychovávají v radikální víře v Islámský stát (zdroj: ČT24)

Tábor Al Hol v Sýrii se stal domovem tisíců vdov a manželek bojovníků takzvaného Islámského státu. Ženy se snaží udržet při životě radikální ideologii teroristické skupiny a v jejím duchu vychovávají i své děti. Kurdům, kteří tábor spravují, dochází finance a situaci v táboře považují za neudržitelnou. A tak vzrůstají obavy, že organizace Islámský stát znovu povstane.

Tábor Al Hol v Sýrii leží poblíž iráckých hranic. Ještě nedávno tam byla jen poušť. Teď na místě žije asi sedmdesát tisíc žen a dětí. A mezi nimi v provizorním městě našly útočiště i manželky a vdovy bojovníků samozvaného Islámského státu.

„Vytvořily buňky, jsou organizované,“ vypověděl jeden ze zaměstnanců tábora. Poté co takzvaný Islámský stát padl a americko-kurdská koalice osvobodila města od radikálů, ženy bojovníků začali zadržovat právě tady. A řada z nich zůstává věrná brutální ideologii. Vytvořily vlastní podobu chalífátu, kde vychovávají ze svých dětí novou generaci bojovníků. „Říkám jim, že jejich otce zabili bezvěrci,“ neskrývá svou výchovu zahalená obyvatelka tábora.

K výchově v duchu radikálního islámu se většina žen hrdě hlásí. Řadu z nich pohání nenávist. Jejich manželé nebo dospívající synové zemřeli na bitevním poli nebo skončili ve vězení. „Pokud nepropustí vězně, nenávist vzroste,“ dodala další ze zahalených žen.

Náladu ještě vyostřují zoufalé podmínky v táboře. Špína, jídlo na příděl, nedostatek pitné vody nebo léků, to je realita, které tisíce žen denně čelí. „Myslíte si, že je to tábor, ale ve skutečnosti je to vězení,“ vypověděla další z ubytovaných.

Šance, že se ženy radikálů vrátí k běžnému životu, jsou minimální. Samy nejsou součástí resocializačních programů. Řada z nich ale stále doufá v návrat do svých domovů.

Na aplikaci Telegram, pomocí které radikálové často šíří svoji ideologii, se Al Holu přezdívá tábor smrti. Nedávno na této sociální síti islamisté zveřejnili propagandistické video, na kterém je nad táborem vlajka organizace Islámský stát. Tu se podařilo umístit ženám právě sem, do syrské části tábora. „Je to forma psychologického tlaku, kterému jsme vystaveny,“ nelíbí se jedné z žen v táboře.

Ženy, které nejsou věrné ideologii radikálů z Islámského státu, jsou vystaveny teroru a šikaně. Jedna z nich tvrdí, že její stan radikálky zapálily. Další se obávají usnout, aby je v noci neubodaly. Některé ženy, které následují radikální islám, teď věří, že jejich povinností je nést odkaz jejich mužů.

„Největší buňkou Islámského státu budou ženy. Jestliže muže nepropustí, zešílím,“ řekla další žena v nikábu. 

Bývalí bojovníci jsou vězněni nedaleko

Řada bývalých bojovníků organizace Islámský stát je držena ve vězení nedaleko tábora. Někteří z nich tvrdí, že ideologii přijali pod nátlakem. Další zase jakoukoliv spolupráci s teroristickou skupinou popírají.

„Můj bratranec nás udal. Řekl, že jsem byl v Islámském státu. Ale on je jejich špion,“ tvrdí třeba bývalý bojovník Ahmand. Stráže se snaží držet odděleně bojovníky, kteří zůstávají věrní Islámskému státu, od zbytku. Někteří z vězňů se se svým osudem smířili.

„Zvedl jsem ruku a řekl jsem, že jsem z Islámského státu. Nebojím se, jsem tady, abych nesl následky,“ neskrývá své radikální myšlení bývalý bojovník Abdallah.

Osud zajatých radikálů nebo jejich manželek ale není podle Syrských demokratických sil, které tábor Al Hol spravují, hlavním problémem. Hrozbou je podle nich vyrůstající generace radikálů. Starší chlapci, kteří bojovali po boku dospělých, jsou často umisťováni do nápravných zařízení. Kurdům ale chybí finance.

„Jestliže situace zůstane stejná a ostatní země nám nepomohou, Islámský stát se vrátí,“ předpovídá správce nápravného tábora Musab Mohammad Khalaf.

Nevinné děti jsou snadnou obětí kruté propagandy. V táboře Al Hol vyrůstají tisíce potenciálních bojovníků. I proto místu Kurdové přezdívají časovaná bomba nebo akademie Islámského státu. A sami se obávají, že nová generace zmatená ideologií by jednou mohla chtít pomstít své rodiny.