Lékaři z Gazy vyhlížejí pomoc. Nedostatek elektřiny ohrožuje životy novorozenců

Horizont ČT24: Nemocnicím v Pásmu Gazy hrozí nedostatek elektřiny (zdroj: ČT24)

Nemocnice v Pásmu Gazy vyhlížejí konvoje s humanitární pomocí. Místní lékařská zařízení totiž fungují jen s pomocí generátorů, jejichž dodávky elektřiny jsou pro ně životně důležité. Nedostatek energií může ohrozit zdravotní stav lidí, kteří jsou závislí na přístrojích. Hrozbu si uvědomují například lékaři na jednotce intenzivní péče novorozeneckého oddělení nemocnice al-Shifa v severní části regionu.

Děti ležící v inkubátorech nemocnice al-Shifa jsou staré několik dní, nanejvýš týdnů, a jejich životy jsou závislé na přístrojích, které je obklopují. Na tamním nemocničním oddělení v současnosti leží pětapadesát předčasně narozených novorozenců.

„Všechny zdejší děti jsou nedonošené a potřebují neustálou intenzivní péči. Schází nám ale základní léky. Máme tu ventilátory, sedm z nich však nefunguje, jelikož nemáme správné kabely. V provozu je jich jen deset, což naznačuje, že se blíží kolaps tohoto oddělení,“ popsal situaci vedoucí jednotky intenzivní péče novorozeneckého oddělení Nasser Bulbul.

Podle něho by v případě krátkého výpadku elektřiny většina dětí nepřežila déle než pět minut. Generátorům zároveň rychle dochází palivo, stejně jako v celém Pásmu Gazy. „Máme tu dítě, které se narodilo v 26 týdnu a vážilo 880 gramů. Rodičku přivezli ze severu Gazy poté, co dům v sousedství dostal zásah. Odvezli jsme ji přímo na porodní sál,“ podotkl Bulbul. 

Kromě léků, materiálu a elektřiny se nemocnici al-Shifa zoufale nedostává i personálu. Po vyhlášení evakuace severní části Pásma Gazy se většina lékařů nemohla dostat na pracoviště a nastoupila v jiných lékařských zařízeních v oblasti. „Pracujeme tu čtyři doktoři. Všichni mí kolegové jsou z jihu. Kvůli náletům a blokádě silnic teď pracují v tamních nemocnicích al-Tahrír a Nemocnici mučedníků al-Aksá,“ dodal Bulbul.

V Naharíji se oddělení ukrylo pod zemí

Ve zvláštním režimu fungují také lékařská zařízení na druhé straně hraničního pásma. V izraelské Naharíji, která leží jen několik kilometrů od hranic s Libanonem, se celé novorozenecké oddělení preventivně přesunulo do podzemí.

„Na tuhle situaci jsme se připravovali. Není to pro nás nic nového. Naši pacienti a jejich rodiny tu žijí, takže dobře vědí, že Hizballáh může zaútočit každou minutou,“ okomentoval přesun zástupce generálního ředitele Galilejského zdravotního centra Cvi Šeleg. 

Lékařům v Gaze dávají naději humanitární konvoje, které v posledních dnech přivážejí potřebné zásoby. Pohonné hmoty ale izraelské úřady do regionu pustit nechtějí, a to z obavy, aby neskončily v rukou teroristického hnutí Hamás, které oblasti vládne.