Kiska zbohatl na chudých, útočí Fico na svého protikandidáta

Bratislava – Andrej Kiska využil lidské chudoby a zbohatl na ní. Prohlásil to slovenský premiér a prezidentský kandidát Robert Fico, který tak tento týden už podruhé ostře vystoupil proti svému soupeři, s nímž příští víkend změří své síly ve druhém kole voleb. Fico už v úterý nařkl Kisku z blízkého vztahu k scientologům, podnikatel ale kritiku odmítl a na premiéra, který ho také v kampani před prvním kolem označil za lichváře, už v uplynulých dnech podal trestní oznámení za pomluvu. Kiska dnes prohlásil, že v rámci vyhrocené kampaně očekává od soupeře další útoky.

Vyhrocená kampaň před 2. kolem slovenských prezidentských voleb (zdroj: ČT24)

Milionář Kiska byl v minulosti spolumajitelem společností, které například nabízely katalogový prodej spotřebního zboží a financování nákupů v obchodech na splátky. Právě na prodeji těchto společností slovenské bance VÚB v roce 2004 Kiska a jeho příbuzní zbohatli. „Kiska tím, že založil firmy poskytující spotřebitelské úvěry, využil chudoby a vydělal na ní,“ prohlásil Fico, podle nějž jedna z Kiskových společností například dostala od slovenských úřadů pokutu ve výši 250 000 tehdejších slovenských korun za klamání spotřebitele a další sankci za to, že dostatečně neinformovala o podmínkách svých produktů.

Co zaznělo na brífinku slovenských prezidentských kandidátů:

Robert Fico:
„Pan Kiska říkal, že podnikal čestně a perfektně. Ukazuje se, že to není pravda. Suma sumárum pan Kiska řekl v televizi na otázku ohledně pokut, že ví o pokutě 15 tisíc a že o jiných prostě není informovaný. Takže jen za období 2000 až 2004, kdy seděl v té firmě jako majitel, dostala jeho společnost pokuty ve výši 880 tisíc korun, dokonce v jednom případě 500tisícovou, tedy nejvyšší možnou pokutu.“

Andrej Kiska:
„Za prvé: Došlo k pokusům podplatit mé bývalé zaměstnance částkami od tří do 10 tisíc eur za účelem jakýchkoliv informací o mé osobě, které by mě mohly očernit. Za druhé: Došlo k pokusům podplatit osoby v zahraničí částkou 10 tisíc eur, aby podaly falešné svědectví a zkoušely o mně vytvořit nejabsurdnější situace. Vím o čtyřech takových případech.“

Fico: Když Kiska něco má, ať laskavě přijde

Kiska nařčení od premiéra z údajné lichvy už dříve odmítl a na Fica podal trestní oznámení. Dnes navíc prohlásil, že osoby blízké vládním sociálním demokratům nabízely jeho bývalým spolupracovníkům vysokou finanční odměnu za informace, které by jej mohly zkompromitovat. Kiska nicméně neuvedl, o koho konkrétně šlo. Jeho soupeř tuto informaci na brífinku vzápětí popřel. „Pokud něco mám, tak přijdu a řeknu vám to přímo. Nečtu zde obecná obvinění a výhrady. Pokud má Kiska něco konkrétního, tak ať přijde,“ prohlásil Fico. Slovenská média v minulosti upozornila, že také státní tajemník ministerstva sociálních věcí Jozef Burian nominovaný Ficovou stranou Směr-sociální demokracie (Směr-SD) byl dříve společníkem ve firmě, která prý poskytovala nevýhodné spotřebitelské půjčky.

Víkendové první kolo voleb hlavy státu Fico vyhrál s menším náskokem, než se čekalo. Získal 28 procent hlasů, Kiska 24 procent. Politologové útočnou kampaň před rozhodujícím hlasování o novém slovenském prezidentovi očekávali. Fico prý potřebuje mobilizovat své příznivce, aby 29. března přišli volit.

Fico už v úterý nařkl Kisku, že má blízký vztah k scientologům, a představuje proto bezpečnostní riziko pro zemi. Scientologové, kteří na katolickém Slovensku nepatří ke státem uznaným církvím, mají podle něj mocenské a ekonomické zájmy. Kiska Ficovu kritiku odmítl a prohlásil, že premiér se obává volební prohry. Slovenská média citovala zástupkyni scientologické církve pro střední a východní Evropu Krisztinu Tamásovou-Fethovou, která Kiskovo napojení na scientology popřela.

Vyhrocenou kampaň zažilo Slovensko už před prezidentskými volbami v roce 2009, které vyhrál Ivan Gašparovič, když obhájil prezidentský úřad na další pětileté funkční období. Na jižním Slovensku se před hlasováním tehdy objevily stovky falešných letáků s fotografií Gašparovičovy soupeřky Ivety Radičové, na nichž slibuje slovenským Maďarům autonomii. Také tentokrát se v kampani objevily letáky, které popsaly Kisku jako člověka napojeného na scientology, Fico se od nich nicméně distancoval.