Je těmto běžencům 17 a méně? K lékařskému ověření jsou Britové zdrženliví

Zrychlený převoz mladých migrantů vyvolává pochybnosti (zdroj: ČT24)

Británie odmítá určovat věk dětských migrantů pomocí lékařských prohlídek. Kontrolu vývinu zubů – jeden z návrhů konzervativního poslance Davida Daviese - označily úřady za neetické a nepřesné. Hlasy požadující prověřování dětí sílí v době, kdy Británie přijímá ve zrychleném režimu nezletilé uprchlíky z tábora Džungle u francouzského Calais.

Do konce týdne chce Británie přijmout desítky mladistvých uprchlíků. Všem by mělo být maximálně 17 a měli by mít alespoň jednoho příbuzného na Ostrovech. Návrhy na dodatečné lékařské prohlídky kvůli ověření věku nejprve odmítla Asociace britských dentistů. Tvrdí, že navrhované rentgeny zubů nejsou plně průkazné. Podpořilo ji i ministerstvo vnitra v Londýně.

V okamžiku, kdy začali do Británie putovat první migranti v rámci speciálního projektu, řada deníků otiskla jejich fotografie a zpochybňovala věk. Sám Davies podotkl, že jeden z běženců „měl kruhy pod očima a vypadal starší než já.“

Doposud se věk čerstvě příchozích migrantů ověřoval hlavně nepřímo – zkontaktováním příbuzných a porovnáním výpovědí. Pomoci mohou také otisky prstů a jejich analýza s dostupnými údaji, které mohou věk běženců ověřit.

Jeden z převážených běženců
Zdroj: Reuters

Pokud u sebe dotyčný nemá rodný list, pas ani žádné další dokumenty, jeho věk je povětšinou odhadován na základě „fyzického vzhledu a chování“. „Pokud tajně skáčou na kamiony, zřejmě nebudou mít problém zalhat o svém věku. Měli bychom testy provádět. Nechceme nikoho hanit, ale pokud tu věc budeme ignorovat, nemusí se naše pomoc dostat těm, kteří ji skutečně potřebují,“ říká poslanec David Davies, který rentgenové kontroly zubů navrhuje.

  • V období od září 2014 do září 2015 měly úřady pochybnosti u zhruba 600 žadatelů o azyl.
  • U 570 z nich úředníci provedli kontrolu věku – ve 370 případech byla odhalena dospělost.

Ministerstvo vnitra ale zdůrazňuje, že případné odhalení podvodu automaticky neznamená návrat zpět do Francie. Dotyční by v takovém případě zřejmě mohli nadále žádat o azyl – bez ohledu na věk.

Během letoška byl schválen převoz 140 – předpokládaně – dětských běženců z Francie do Británie, včetně 80 jen za minulý měsíc. Úřady ale nemají přesné údaje, kolik přesunů se skutečně realizovalo.

Evakuaci zbytku „Džungle“ úřady zahájí v pondělí

V táboře přezdívaném Džungle u Calais se mezitím úřady a humanitární organizace snaží vytipovat všechny nezletilé, kteří mohou legálně odejít. Uzavření provizorního tábora je na spadnutí – evakuace zhruba 8 tisíc migrantů začne už v pondělí.

Migranty, kteří pocházejí především ze Sýrie, Eritreje a Súdánu, francouzské úřady přemístí do středisek na různých místech země, případně je deportují. „Poskytneme lidské a důstojné uvítání lidem, kteří budou chtít uplatnit právo na azyl,“ prohlásil v září prezident Francois Hollande při návštěvě Calais. Poznamenal zároveň, že ti, kteří azyl ve Francii nedostanou, budou ze země vykázáni.

Otázka migrace patří k ústředním tématům v kampani před prezidentskými a parlamentními volbami, které se budou ve Francii konat příští rok na jaře. Před socialistou Hollandem navštívil tábor v Calais také bývalý konzervativní prezident Nicolas Sarkozy. Hollandeova vláda čelí delší dobu kritice, že není schopna vyřešit situaci s tisícovkami migrantů, kteří v oblasti Calais žijí ve velmi špatných podmínkách.

Hollande tehdy připustil, že podmínky v táboře jsou „velice těžké“ a „nepřijatelné“, a to zvlášť pro ty, kteří se tam uchýlili před válkou. Takové tábory podle něj ve Francii nesmějí existovat a země musí ukázat, že je „důstojná, lidská a odpovědná“.

Kritikou - tentokrát vůči Británii - nešetří ani další z kandidátů Allain Juppé. „Nemůžeme připustit, abychom na francouzském území selektovali lidi, které Británie chce, nebo nechce. Je na Británii, aby udělala tuto práci,“ řekl. 

Úřad premiérky Theresy Mayové ale kontroval prohlášením, že Británie na dohodách, které umožňují imigrační kontrolu ještě před jejími hranicemi, nehodlá nic měnit.