Gauneři mají vrcholné politiky v hrsti, řekl Kiska v projevu o stavu Slovenska

Kiska ve zprávě o stavu země kritizoval propojení zločinců s vládní mocí (zdroj: ČT24)

Slovenský prezident Andrej Kiska vyzval politiky, aby přestali tolerovat svět, kde fungují vazby gaunerů na veřejnou sféru. „Záleží na vašich slovech a činech, jak hluboká bude rána, která ve společnosti po vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové zůstane i po deseti či dvaceti letech,“ apeloval prezident na poslance ve zprávě o stavu země. Začátek proslovu krátce narušili krajně pravicoví poslanci, kteří prezidenta označili za vlastizrádce. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v reakci na projev uvedl, že Kiska se začíná chovat jako opoziční politik.

Proslov začal incidentem, kdy poslanci za krajně pravicovou stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (LSNS) zvedli do vzduchu písmena, která tvořila slovo „vlastizrádce“. Předseda parlamentu kvůli tomu schůzi na pár minut přerušil a zákonodárce vykázal ze sálu.

Slovenští poslanci podle jednacího řádu nesmějí v jednacím sále sněmovny používat například plakáty a podobné pomůcky. LSNS dlouhodobě kritizuje Kisku, který předloni označil šéfa LSNS a bývalého předsedu Banskobystrického kraje Mariana Kotlebu za fašistu. LSNS se například hlásí k válečnému slovenskému státu, který byl za druhé světové války spjat s nacistickým Německem.

Musíme obnovit důvěru ve stát, řekl Kiska, jeho proslov přerušili kotlebovci (zdroj: ČT24)

Kiska po pár minutách v projevu pokračoval. Prezident připomněl, že před čtyřmi měsíci byli zavražděni investigativní novinář Kuciak a jeho snoubenka. „Pachatele do dnešního dne neznáme,“ upozornil Kiska. Za klíčové považuje vydání Kuciakova posledního, nedokončeného článku o údajném propojení italské mafie a slovenské politiky.

Podle Kisky vražda ukázala i odhodlání současný stav změnit

„V reakci na tuto hroznou událost jsme dostali příležitost naplno pocítit hlubokou nedůvěru ve fungování státu, jaká v naší společnosti panuje, ale i odhodlání to změnit,“ konstatoval prezident. „To, čemu Slovensko v roce 2018 čelí, není pouze krize důvěry ve spravedlnost a právní stát,“ uvádel dále Kiska. „Je to krize víry, že politici jsou ochotni a schopni vytvářet podmínky, abychom o zlepšování vztahu ke státu vůbec mohli začít mluvit,“ zdůraznila hlava státu.

„Záleží na vašich slovech a činech, jak hluboká bude rána, která ve společnosti po vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové zůstane i po deseti či dvaceti letech,“ apeloval prezident na poslance.

Je čas přestat odpoutávat pozornost nafouklými hrozbami, jakou jsou například migranti, a namísto toho se věnovat organizovanému zločinu a extremismu. Ať elitní jednotky nehoní bonboniéry a padesátieurovou korupci, když mnohamilionovou kriminalitu bílých límečků pozorují z uctivé vzdálenosti.
Andrej Kiska

Kiska připomněl, že teprve nedávno bylo odhlasováno zrušení amnestií, které souvisely s únosem syna bývalého prezidenta z roku 1995, ze kterého byla za vlády premiéra Vladimíra Mečiara podezřelá slovenská tajná služba. „Gauneři prosperující z kontaktů s veřejnou mocí jsou produktem světa, který vrcholní političtí představitelé nechali roky bujet a roztahovat se po Slovensku. Světa, z něhož těžili a opírali o něj vlastní moc. Až se vymkl kontrole a nyní je drží v hrsti,“ varoval Kiska. 

Podle Kisky je stát odpovědný za to, že mu občané nedůvěřují. „Dodnes nevíme, kdo zavraždil Jána a Martinu. Jejich smrt však pravděpodobně byla tragickým zhmotněním důsledků tolerance zločinného chování. Zločinů, o kterých na vlastní riziko informovali jen odvážní novináři. Zločinů, kterým politické vedení země roky nečinně přihlíželo,“ pokračoval prezident.

Politolog Pavol Baboš k projevu Kisky (zdroj: ČT24)

Prezident vyzval úřady, aby vysvětlily nesrovnalosti kolem postupu po vraždě

Sám vyzval státní orgány, aby veřejnost informovaly o vyšetřování vraždy, a rozptýlily tak jakékoliv pochybnosti. Například proč nebyl na místo činu povolán znalec v oblasti soudního lékařství.

„Nebo proč bývalý policejní prezident téměř denně mátl veřejnost různými verzemi směru vyšetřování, v rozporu s embargem vyhlášeným prokuraturou. Proč v rozhodujících týdnech po vraždě Slovensko váhalo s využitím mezinárodní pomoci. Proč byl na místě činu bývalý ředitel protikorupční jednotky NAKA a proč o tom bývalý policejní prezident lhal,“ uvedl Kiska.

Jasné podle něj není ani to, proč měli přístup k případu lidé, o kterých Kuciak psal a kteří měli být součástí vyšetřovacích verzí. Připomněl také, že se policie snažila získat informace z telefonu české spolupracovnice zavražděného novináře „amatérským postupem, který vyvolal mezinárodní ostudu“.

Klíčová je otevřená a citlivá komunikace, řekl Kiska

Prezident upozornil, že vyvést Slovensko z krize důvěry je náročný proces. Nikdo by podle něj neměl počítat s tím, že lidé budou tolerovat polovičaté kroky a roky čekat na výsledky. „Podporu veřejnosti si v této snaze dokážeme získat pouze otevřenou a citlivou komunikací,“ dodal Kiska.

Kiska už v loňském projevu upozornil na neřešení palčivých kauz a na špatný stav ve zdravotnictví a školství. Nepřímo také kritizoval tehdejšího ministra vnitra Roberta Kaliňáka, jehož také po vraždě Kuciaka přiměly k odchodu protesty veřejnosti a tlak nejmenší vládní strany Most-Híd.

Nová vláda zkopírovala program Ficova kabinetu, kritizuje Kiska

Po demisi Fica tříčlenná koalice vytvořila novou vládu v čele s místopředsedou Ficovy strany Směr-sociální demokracie Peterem Pellegrinim. V novém kabinetu zůstala většina ministrů předchozí vlády. 

„Když v březnu nová vláda žádala poslance o důvěru, mnozí se pozastavili nad tím, že přebrala programové prohlášení předchozí vlády. To, že nová vláda nemusela na dva roky starých závazcích nic měnit, bylo špatnou zprávou o stavu politiky, smutnou ukázkou neschopnosti předchozí vlády řešit problémy, plnit své závazky,“ kritizoval teď prezident vládu.

Slovenský premiér Pellegrini v reakci označil Kiskův projev za zklamání. „Očekával jsem, že pan prezident spravedlivě posoudí stav naší země. Viděl jsem prezidenta, který neřekl o Slovensku nic pozitivního, nevyzdvihl ani jednu věc, která se na Slovensku za poslední roky podařila - nedotkl se našeho dobrého hospodářského vývoje, dobrého vývoje v oblasti nezaměstnanosti, zvyšování mezd,“ řekl Pellegrini. Prezident Kiska už podle něj není nadstranickým prezidentem a začíná se chovat jako opoziční politik.

Zpravodaj ČT Mathé: Kiska přednesl ostrý, kritický projev (zdroj: ČT24)

Lidé chtějí slušné Slovensko, je přesvědčen Kiska

Kiska v projevu vyzvihl hodnoty, na nichž podle něj Slovensko stojí. „V roce 1918 jsme se spolu s českým národem přihlásili o vlastní existenci postavenou na nejmodernějších hodnotách demokratického právního státu. V čtyřicátém čtvrtém roce jsme se na Slovensku národním povstáním vzepřeli fašismu. V roce 1989 jsme s klíči v rukou vyprovázeli totalitu a vítali demokracii a svobodu,“ řekl prezident.

„Na jaře tohoto roku, 25 let od vzniku našeho státu, se mnozí přihlásili k hodnotě, pro kterou jsme dlouho hledali vhodné slovo. Desítky tisíc lidí nahlas řekly, že kromě samostatného a demokratického si přejí Slovensko, které bude slušné,“ upozornil Kiska.

Kiska v květnu oznámil, že příští rok už nebude usilovat o znovuzvolení hlavou státu na další pětileté období. Naznačil ale, že se z veřejného života nestáhne a že chce spojit ty osoby, které hodlají vládnout slušně a zodpovědně.