Fenomén Merkelová: Proč Němci milují svoji kancléřku

Berlín – Ústřední otázka před nadcházejícími volbami do německého Spolkového sněmu nezní, kdo se koncem září postaví do čela vlády, ale s jakým náskokem Angela Merkelová a její Křesťanskodemokratická unie (CDU/CSU) vyhrají. Pozice kancléřky je v současném Německu neotřesitelná. Svým klidným, až „maminkovským“ stylem politiky, který vyhovuje obecné atmosféře v zemi, naprosto válcuje své protivníky. Nejmocnější žena světa tak pohodlně kráčí ke svému třetímu vítězství v řadě.

O vítězi parlamentních voleb, které se v Německu uskuteční za necelý měsíc, 22. září, je již prakticky rozhodnuto. Zatímco podpora CDU/CSU v předvolebních průzkumech od počátku roku neklesla pod 40 procent (aktuálně je kolem 41 %), její hlavní vyzývatel, německá sociální demokracie (SPD), se musí spokojit s přibližně 22 procenty. Strana si je tak jistá svým prvenstvím, že když v červnu lidem představovala svůj volební program, rovnou ho nazvala Vládní program 2013–2017.

Preferencím konzervativců, jež jsou u moci od roku 2005, samozřejmě hrají do karet dobré zprávy o kondici německé ekonomiky. Po více než roce se vymanila z útlumu, když HDP oproti předchozímu čtvrtletí vzrostlo o 0,7 procenta, roste i německý export a míra nezaměstnanosti je několik posledních měsíců na dvacetiletém minimu. Významnou roli dle politologů ale také představuje fakt, že Němci chovají hlubokou důvěru právě k šéfce CDU a předsedkyni spolkové vlády Angele Merkelové.

Pokud by si obyvatelé osmdesátimilionové země předsedu vlády vybírali přímo, svůj hlas by podle některých šetření nynější kancléřce věnovalo až 67 procent z nich. Předseda SPD Peer Steinbrück by oproti ní získal sotva polovinu příznivců - 35 procent. 

Angela Merkelová a Peer Steinbrück
Zdroj: ČTK/AP/Gero Breloer

Je tedy zřejmé, že popularita Merkelové se neomezuje pouze na podporovatele konzervativní CDU/CSU, ale sahá i do opozičních stran (více než pětina příznivců levice a až polovina Zelených si přeje, aby Merkelová po volbách pokračovala ve funkci). Devětapadesátiletá kancléřka je tudíž na německé scéně považována spíše za nadstranickou hlavu státu než představitelku jednoho proudu.

A takto silná přízeň mezi lidmi výsadní pozici Merkelové ještě víc upevňuje. Málokterý z jejích oponentů se odváží veleoblíbenou političku vážněji kritizovat. Mohl by se tím sám před veřejností shodit, a ohrozit tak svou vlastní popularitu. Na konci minulého roku se o tom na vlastní kůži přesvědčil i sám Steinbrück. Když v rozhovoru pro deník FAZ naznačil, že Merkelové spousta žen fandí jen kvůli jejímu pohlaví, strhla se na něj kvůli poznámce o „ženském bonusu“ kritika ze všech stran.

Předvolební kampaň Angely Merkelové
Zdroj: ČT24/ČTK/Imago stock

Důvodů pro takřka neotřesitelný primát je celá řada. Sociologové tvrdí, že lidem vyhovuje její image skromné a pracovité odbornice. Zástupci opozice zase argumentují, že politické body sbírá tím, že od nich pravidelně přebírá jejich vlastní program. Před volbami pravicová CDU slíbila rozdat desítky miliard eur na vylepšení důchodů, zvýšení příspěvků na děti a na další sociální opatření. Srdce mnoha voličů si ale bezesporu získala také tím, jak úspěšně Německo provedla ekonomickou recesí a krizí eura. Sedmdesát procent všech Němců je ostatně přesvědčeno, že Merkelová je nejlepší osobou pro záchranu jednotné měny.

Mamča Merkelová

Vše ale zcela jednoznačné není. Předsedkyně vlády musí už roky poslouchat výtky, že je jen suchou a neinspirativní úřednicí bez dlouhodobé vize, které se tím, že zajistila většině obyvatel osobní komfort, podařilo v Německu paralyzovat veškeré debaty o budoucím směřování země.

„Merkelová se vyhýbá otevřené konfrontaci, kdykoliv to jde. Brání se vydávání jasných prohlášení, polarizaci i velkým společenským myšlenkám, jež by mohly zažehnout jiskru nesouhlasu. Místo nějakých požadavků raději rozdává dávky pro rodiny a důchodce,“ stěžoval si šéfredaktor týdeníku Der Spiegel Dirk Kurbjuweit. 

Angela Merkelová
Zdroj: ČT24/ČTK/Imago stock

Podle něj mezi Němci nepanuje pro Merkelovou ani nějaký zvláštní entuziasmus jako spíš ochromený souhlas. „Merkelová se snaží pro všechny vybudovat chráněné místo klidu a útulný domov a nezdá se, že by se Němci jako celek této myšlence nějak zvlášť bránili,“ posteskl si novinář, který první ženu Německa v komentáři označil jako „mamču Merkelovou“. Skutečnost, že většině Němců tento maminkovský styl politiky zřejmě vyhovuje, ale není jen tak bez důvodu.

Soumrak alfa samců

„Angie“ je totiž na vrcholu oblíbenosti už od svého zvolení do čela CDU/CSU, tedy více než sedm let v řadě. Podle znalců německého prostředí proto nelze tento fenomén vysvětlit pouze čísly o výkonné ekonomice, souvisí prý s celkovou proměnou tamní společnosti. Ta už začala mít po éře „alfa samců“ typu Gerharda Schrödera dost silového způsobu prosazování názorů a přestal ji bavit i „vyhrocený“ přístup k politické debatě, jaký praktikoval někdejší šéf diplomacie Joschka Fischer. 

Joschka Fischer a Gerhard Schröder
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Bernd Ulrich, zástupce šéfredaktora německého týdeníku Die Zeit:

„Alfa samce teď už nikdo příliš netoleruje – ani v roli manželů ani v roli politiků. Úspěch Merkelové značí nástup žen, které se nechtějí podřídit machistickým mužům.“

„Kdo věci viděl jinak, ten byl hned úplně pitomý nebo nechápal realitu či něco ohrožoval. Merkelová je úplně jiná. Když s ní mluvíte, máte pocit, že ona opravdu všem rozumí, má pochopení skoro pro všechny postoje. Je otevřenější a chápavější vůči myšlení druhých,“ srovnal v rozhovoru pro Respekt novinář Bernd Ulrich současnou německou praxi a období přelomu tisíciletí, kdy v zemi vládla rudozelená koalice.

„Německá společnost se dále demokratizuje, alespoň v tom smyslu, že se občané chtějí na rozhodování stále více podílet. V takové situaci je dobré mít v čele země političku, jež se nejprve ptá na názory ostatních a naslouchá, a nikoli lídra, který rovnou udává směr,“ doplnil zástupce šéfredaktora německého týdeníku Die Zeit.

Neznámá vůdkyně

Jedna z nejsledovanějších žen Německa je známa tím, že si své soukromí bedlivě střeží. Když se na začátku srpna bavila s redaktory deníku Süddeutsche Zeitung, prozradila na sebe pouze to, že jejím největším hříchem mládí byla příhoda, kdy při lezení na strom zničila zcela novou teplákovku od smůly. List tak i poté musel konstatovat, že Německo svou kancléřku vlastně vůbec nezná.

Angela Merkelová
Zdroj: ČTK/AP/Markus Schreiber

I to ale paradoxně může být klíčem k úspěchu jménem Angela Merkelová. „Pro většinu Němců zůstává prázdným listem papíru, na nějž si mohou promítat své osobní představy o vůdci země. Nějak se této ženě středního věku, bezdětné fyzičce s protestantským původem povedlo přesvědčit otce z katolického Bavorska, dělnické ženy ze starých průmyslových oblastí západního Německa i berlínské intelektuální bohémy, že právě ona je tím nejlepším představitelem jejich zájmů,“ odpovídá v komentáři pro The Guardian německý novinář Jochen Hung na záhadu enormní obliby jediné osoby napříč rozmanitou populací nejlidnatějšího evropského státu.