Expremiér Šinavatra se vrátil z exilu do Thajska, odpyká si osmiletý trest

Do Thajska se po 15 letech v exilu vrátil 74letý expremiér Tchaksin Šinavatra, jehož armáda v roce 2006 zbavila moci pro údajnou korupci a neúctu vůči monarchii. Šinavatra v Bangkoku stanul před nejvyšším soudem, který potvrdil, že ho čeká osmiletý trest vězení za zneužití moci a další zločiny, za něž byl odsouzen v nepřítomnosti.

Thajsku od roku 2014 vládne armádní generál Prajutch Čan-Oča. Armáda však uvedla, že po letošních volbách je připravená moc předat zpět do rukou demokraticky zvoleného premiéra. V květnových volbách zvítězila prodemokratická opoziční strana Budoucnost vpřed, která však při snahách o sestavení vlády naráží na odpor konzervativních senátorů.

Druhá ve volbách byla Strana Thajců založená miliardářskou rodinou Šinavatrů a spojená také s Tchaksinem Šinavatrou. Thajský parlament zvolil v úterý jejím premiérem Sríttchu Tchavisina, lídra Strany Thajců.

Načasování návratu je náhodné, tvrdí Šinavatra

Bývalý premiér uvedl, že jeho návrat s aktuálním děním v parlamentu nesouvisí. Souběh událostí však podle agentury AP vyvolal spekulace, že populistická Strana Thajců vybudovala nová spojenectví se starými nepřáteli v armádě a establishmentu a že jde o součást neveřejné dohody o bezpečném návratu Šinavatry do země.

Na bangkockém letišti u terminálu pro soukromé tryskáče na bývalého premiéra čekaly stovky podporovatelů, s nimiž se Šinavatra krátce přivítal, usmíval se a mával. Z letiště vyšel v černém obleku se žlutým odznakem v klopě, který vyobrazoval královské insignie, píše Reuters. Kravatu měl Šinavatra červenou, v barvě, která byla podle AP dlouho jeho symbolem.

Před odchodem z letiště Šinavatra sepjal ruce a tradičním thajským způsobem zvaným wai se poklonil před portrétem krále a královny. Z letiště jej odvezl policejní konvoj k budově nejvyššího soudu, odkud byl převezen do vězení.