Dánové potopili člun somálských pirátů, posádku zachránili

Mogadišo - Dánská válečná loď zničila v Adenském zálivu pirátský člun poté, co z něj zachránila před utonutím sedm somálských pirátů. Ti kvůli poruše plavidla strávili na moři týden. Dánští námořníci zachytili jejich nouzové volání, nakrmili je a předali jemenské pobřežní stráži. Na palubě nefunkční pirátské lodi Dánové objevili zbraně. Kvůli bouři ji ale nemohli odvléct do přístavu, proto ji z bezpečnostních důvodů potopili.

Somálci letos napadli asi stovku plavidel, několik desítek jich zajali a stále ještě drží jako rukojmí asi 300 členů posádek, včetně mužů, kteří byli na palubě ukrajinské lodi Faina s nákladem ruských zbraní, a saúdkoarabského tankeru s ropou za 100 milionů dolarů.

V blízkosti Somálska hlídkuje pod dánským velením mnoho zahraničních plavidel s úkolem chránit nákladní lodě před piráty, kteří si letos únosy lodí přišli na miliony dolarů.

  • Dánská loď zachytila nouzové volání plavidla somálských pirátů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/563/56280.jpg
  • Dánská protipirátská vojenská hlídka v Adenském zálivu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/563/56278.jpg