Británie se přidá k boji proti dětské obezitě. Plánuje zdanit sladké nápoje

Británie zahájila kampaň na snížení dětské obezity. Vláda v Londýně chce investovat do programů na podporu pohybové aktivity a hodlá zavést daň ze sladkých nealkoholických nápojů. Výrobci nápojů ale tvrdí, že kvůli dani zaniknou tisíce pracovních míst. Nadváhou nebo obezitou trpí v Británii podle Londýna zhruba třetina dětí ve věku od dvou do 15 let.

 „Obezita je hrozbou pro zdraví dětí i pro naši ekonomiku, Národní zdravotní systém (NHS) stojí miliardy liber ročně,“ uvedla v prohlášení Jane Ellisonová z ministerstva financí.

Součástí plánů je zmíněná daň ze slazených nealkoholických nápojů, kterou v březnu představil tehdejší ministr financí George Osborne. Vztahovat se má na nealkoholické nápoje s celkovým obsahem cukru vyšším než pět gramů na 100 mililitrů. U ještě sladších nápojů by tento odvod měl být vyšší. Třeba Coca Cola má obsah cukru více než dvojnásobný.

Daň pouze ohrozí tisíce pracovních míst, tvrdí kritici

Podle šéfa britské asociace nealkoholických nápojů Gavina Partingtona má však daň represivní charakter. Zaniknou kvůli ní tisíce pracovních míst, zatímco na míru obezity nebude mít výraznější dopad, uvedl také.

Strategii kritizují také zdravotničtí experti. V plánech totiž podle listu The Guardian chybí zákaz slevových akcí na nezdravé vysokoenergetické potraviny v supermarketech. Podle nich by pomohlo i omezení reklamy na přehnaně tučné, slané či sladké jídlo, která je zaměřená na děti a objevuje se na sociálních sítích či v některých televizních pořadech, jako jsou třeba populární hudební soutěže.

Jak bojují proti obezitě jinde ve světě?

Sekty podle obsahu zbytkového cukru
Zdroj: ČT24

Boj proti nezdravým nápojům zahájilo v Evropě už před několika lety třeba Dánsko. Tamní vláda zavedla daň na limonády a pivo, která se zemi značně nevyplatila. Lidé totiž začali jezdit nakupovat sladké nápoje do sousedního Německa. Kabinet se pak rozhodl daň zrušit.

Daň z nápojů zavedla již dříve také Belgie, Francie a Mexiko. Daně tohoto typu vybíraly s různým úspěchem po mnoho let také skandinávské země. I v Maďarsku uvalili daň z nápojů s přidaným cukrem a také daň z tuku třeba na smažené brambůrky. V Chile a Kalifornii zase kvůli tlustým dětem zakázali, aby se v rychlých občerstveních dávaly k dětským menu hračky.

Ilustrační foto
Zdroj: Bon Appétit/ISIFA

Na americké půdě je známým bojovníkem proti špatným stravovacím návykům starosta New Yorku Michael Bloomberg. Ten chtěl uchránit obyvatele svého města před obezitou a prosadil zákaz prodeje velkých sladkých nápojů. Omezení se mělo týkat rychlého občerstvení, restaurací, kin, sportovních stadionů a kaváren. Americký soud ale tento zákaz zrušil na základě žaloby odvětvových svazů.