Biden se zbavuje Trumpových lidí ve vedení vojenských škol, osmnácti poslal výzvu k rezignaci

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena ve středu odstranila z poradních orgánů vojenských akademií osmnáct lidí, které v závěru svého působení jmenoval do funkcí tehdejší prezident Donald Trump. Členové akademických správních rad dostali dopis s výzvou, aby se svých postů vzdali, nebo budou propuštěni, uvedl podle agentury AP Bílý dům. Mnozí z oslovených rezignaci záhy odmítli.

„Cílem prezidenta je to, co je cílem každého prezidenta –⁠ zajistit, abyste v těchto radách měli osoby, které jsou kvalifikované v nich působit a jejich hodnoty jsou v souladu s vašimi (hodnotami),“ uvedla mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

Výzvu k rezignaci obdržela i Trumpova dlouholetá poradkyně Kellyanne Conwayová, která na výzvu prezidenta Bidena záhy odpověděla prohlášením „Já rozhodně nerezignuji, ale vy byste měl“. Výzva je podle ní „zklamání, ale je pochopitelná“. Prezident se tím snaží podle Conwayové odvrátit pozornost od chaotického stahování USA z Afghánistánu, nárůstu počtu případů covidu-19 a neuspokojivých zpráv o nezaměstnanosti.

Rezignaci z rady námořní akademie odmítl specialista na rozpočty Russell Vought. Na Twitteru zveřejnil dopis, který z prezidentské kanceláře dostal se stručnou odpovědí. „Ne. Mám tříletý mandát“.

Poradní orgány Vojenské akademie Spojených států ve West Pointu a Americké námořní akademie v Annapolisu mají za úkol „dohlížet na morálku a disciplínu, osnovy, výuku, fiskální záležitosti, akademické metody a další záležitosti“. Rada každé akademie je složená ze členů Kongresu a z kandidátů jmenovaných prezidentem. Republikán Donald Trump během svého mandátu neodvolal žádného člena rad vojenských škol jmenovaných svým předchůdcem demokratem Barackem Obamou, uvádí The Guardian.