Berlín se snaží bojovat proti rostoucím cenám bytů. Projektuje novou čtvrť na místě letiště

Horizont ČT24: Berlín a bytová politika (zdroj: ČT24)

Ceny bydlení ve světových metropolích dál rostou. S trendem příliš nezahýbala ani covidová krize. Jedno město se ale snaží jít proti proudu. Po snahách zastropovat nájemné chystá Berlín dostupnější byty s dopomocí veřejných rozpočtů. Jedním z nejnovějších projektů je někdejší letiště Tegel.

Berlínský Tegel býval klíčovým letištěm západního Berlína. Z památky studené války teď roste symbol nové éry. Letiště přestalo fungovat teprve v listopadu. Místo letadel má být domovem lidí.

„Může tady vzniknout nová čtvrť, pak krajinný park, obchodní a výzkumné středisko,“ říká Engelbert Lütke Daldrup, výkonný ředitel letiště Berlín-Braniborsko. Plán počítá s deseti tisíci novými byty. 

„Budeme tady mít vždy minimálně 35 až 40 procent dotovaných bytů. Každý Berlíňan si zde bude moci dovolit byt,“ popisuje projektový manažer nové čtvrti Philip Bouteiller.

Udržitelnost

Termín „udržitelné“ má platit pro peněženky, ale i pro životní prostředí. Hned polovina nových bytů na Tegelu má nést značku ekologický. Je to trend, který vedení města razí dlouhodobě.

„Chceme co nejvíce používat dřevo. Bude to největší obytná čtvrť na světě s dřevěnou konstrukcí. Veškerá voda, která spadne, by měla být ve čtvrti znovu využita na zalévání nebo regulaci ovzduší. Do velké míry v místě zakážeme auta,“ slibuje Bouteiller.

Berlín podle svého vedení potřebuje asi 200 tisíc nových bytů. Vysoké ceny ženou lidi do podnájmu. Vlastní bydlení má jen necelá pětina obyvatel hlavního města Německa.

Metropole nedávno přistoupila k zastropování nájemného na několik let. Jenže podle ústavního soudu neoprávněně, před měsícem tak rozhodnutí zrušil. Projekty jako ten na letišti Tegel tak mohou být těmi správnými kroky ke změnám.