Asadovy síly hlásí průlom v jedné z posledních syrských bašt IS

Zpravodaj ČRo: V Dajr az-Zauru působí nejvíc zahraničních bojovníků IS (zdroj: ČT24)

Syrská armáda se v Dajr az-Zauru probojovala do vládou držené enklávy, kterou skoro tři roky obléhal Islámský stát (IS). Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na libanonské hnutí Hizballáh, jež válčí na straně Asadova režimu. Damašku pomáhá i Moskva – ruská fregata v úterý vypálila střelu s plochou dráhou letu na pozice IS v tomto městě.

Podle Moskvy střely cílily na bojovníky IS z Ruska a ze zemí někdejšího Sovětského svazu. Kolik si operace vyžádala mrtvých, zatím není jasné. Střely nicméně zničily opravnu obrněných vozidel, zásoby zbraní a zabily skupinu radikálů.

Dajr az-Zaur je jedním z posledních míst, jež IS v Sýrii kontroluje. V současné chvíli se podle Hizballáhu armáda probojovala do enklávy, kterou mají pod kontrolou vládní síly, ale radikálové ji obléhali od roku 2014.

Rusové pálí na pozice IS v Dar az-Zauru
Zdroj: Russian Defence Ministry/Reuters

Enklávu tvoří čtvrť v Dajr az-Zauru a přilehlá letecká základna brigády 137. Žije v ní zhruba 93 tisíc lidí, které už několik let zásobuje syrská armáda a OSN ze vzduchu.

„Syrská armáda postupuje velmi rychle. Poté, co Islámský stát provedl několikrát protiofenzivu, tak syrské jednotky odminovaly část, která zbývala k obklíčené letecké základně. Nyní pokračují v opevňování dobytého území,“ konstatoval zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš.

„Islámský stát vyslal v uplynulých dnech k Dajr az-Zauru další a další posily, protože si dobře uvědomuje, že právě tato metropole stejnojmenné provincie je svým způsobem klíčová pro to, jestli se islamisté v Sýrii ještě udrží, nebo ne,“ zdůraznil Mikoláš.

Zvrat ve válce na východě Sýrie?

Ofenzivě v Dajr az-Zauru velel podle agentury AP generál Suhajl Hasan zvaný Tygr. Ten se zúčastnil hned několika rozhodujících bitev, v nichž armáda zvítězila, včetně bojů o východní Aleppo, kde armáda porazila rebely loni v prosinci.

„Svou vytrvalostí v boji proti nejsilnější teroristické organizaci jste dokázali, že umíte nést odpovědnost. Dodrželi jste slib a budete příkladem budoucí generaci. Vzdali jste se toho, co je vám nejdražší, abyste bránili neozbrojené civilisty,“ řekl vojákům prezident Bašár Asad.

Z politického hlediska je situace v Dajr az-Zauru pro Asada významným vítězstvím a pro IS zásadní porážkou. „Může to být bod zvratu ve válce na východě Sýrie,“ podotkl odborník na dění v Sýrii Aron Lund.

  • Dajr az-Zaur je důležitou spojnicí mezi Sýrií a Irákem a ve stejnojmenné provincii se navíc nalézají největší ropná pole. Pro IS je přitom prodej černého zlata hlavním zdrojem příjmu.

Islámský stát na ústupu

Syrské jednotky postupují proti radikálům rovněž v jejich největší baště ve městě Rakká a na jihu v Homsu. Do bojů o Rakká jsou zapojeny také arabské a kurdské jednotky, které podporuje mezinárodní koalice vedená Spojenými státy.

Na východ Sýrie se vydal minulý týden konvoj 17 autobusů s bojovníky IS, kteří se vzdali armádě na pozicích u libanonské hranice a přistoupili na dohodu s armádou, že se nechají i s rodinami evakuovat do Dajr az-Zauru.

Chtějí se dostat do Búkamálu na irácké hranici, ale v postupu jim začala bránit mezinárodní letecká koalice, která pomáhá v boji proti IS na severu a východě Sýrie. Konvoj, v němž je 600 lidí, se podle syrské armády rozdělil. Deset autobusů uvízlo mezi územím kontrolovaným vládou a IS a zbylé se vrátily do oblasti kontrolované vládou.

IS začal obsazovat sever Iráku a Sýrie v roce 2014 a vyhlásil na dobytém území chalífát. Iráčané nedávno dobyli zpět Tal Afar, který byl největší baštou IS v Iráku poté, co vládní síly dostaly v červenci pod kontrolu Mosul. Tam trvala ofenziva dlouhých devět měsíců.

V Iráku je IS přítomen ještě v Havídži, která leží 300 kilometrů severně od Bagdádu v provincii Kirkúk, a také na některých místech západní provincie Anbár, zejména poblíž syrské hranice.