Američtí šerifové chtějí vyzbrojit civilisty, za vzor si berou Izrael

Poslední teroristický čin v San Bernardinu a série útoků střelců v USA opět rozbouřily debatu o tom, jak jim čelit. Vedle přísnějších prověrek při koupi zbraně, které schvaluje drtivá většina Američanů, se objevuje i volání po naopak větším zapojení ozbrojených civilistů. Zastánci zbraní často argumentují příkladem Izraele – právě židovský stát přitom nastavil daleko přísnější zbraňová pravidla než USA.

V boji s teroristy by měli policistům pomáhat ozbrojení civilisté, je přesvědčena řada šerifů. „Pokud jste osobou s povolením nosit střelnou zbraň, možná se sám ocitnete v první linii obrany sebe sama, své rodiny nebo dalších během teroristického útoku nebo scénáře s aktivním střelcem,“ zdůrazňuje šerif floridského okresu Brevard Wayne Ivey.

Už nyní připadá na jednoho Američana v průměru jedna zbraň. Podle amerických statistik přitom platí rovnice: čím přísnější předpisy a méně zbraní v konkrétním státě, tím méně mrtvých.

Události: Američtí šerifové chtějí v reakci na útoky vyzbrojit civilisty (zdroj: ČT24)

Příbuzní těch, které zbraně připravily o život, volají po přísnějších podmínkách při prodeji. Argumentují názorem policie, že mají s útočníky plné ruce práce a trefí střelce jen v 25 procentech případů.

Odpůrcům zbraní se ale takový plán nezamlouvá. „Myslet si, že obyčejný civilista, který nemá výcvik, to zvládne, je trapné. V San Bernardinu bylo potřeba 26 policistů, aby přemohli dva útočníky,“ upozornila organizátorka protestu Martina Leinzová.

Protesty proti zbraním v USA
Zdroj: ČT24

Izraelské úřady odmítnou čtyři pětiny žadatelů

Podporovatelé zbraní si berou za příklad Izrael, kde jsou vidět pušky na každém kroku. Oproti Americe, kde na jednoho člověka připadne jedna soukromá zbraň, ji ale v Izraeli má jen každý padesátý šestý.

Úřady tu zamítnou 80 procent zájemců. „Vyřídit si povolení trvá dlouho. Musíte se nechat podrobně prověřit, trénovat a musíte taky prokázat, že máte důvod mít zbraň,“ prohlásil manažer sítě obchodů se zbraněmi L.H.B. Šaul Derby.

Během vlny individuálních palestinských útoků pomohli několikrát zneškodnit útočníka právě ozbrojení civilisté. Třeba primátor Jeruzaléma a bývalý parašutista Nir Barkat přemohl teroristu na ulici. „Musíme zvýšit naše bezpečnostní opatření. A taky jednotlivé postupy, protože se liší hrozbu od hrozby,“ konstatoval primátor.

I přes vysokou úroveň výcviku, malý počet zbraní i podrobné prověrky ale dochází k tragickým chybám. Prokuratura právě vyšetřuje ženistu, který v civilu střílel na už zneškodněnou šestnáctiletou útočnici.