Zlato, stříbro ani diamanty věčné nejsou. Když dojdou, odejdou i lidé

Zlatá horečka navzdory svému názvu nesouvisí pouze se zlatem, vyvolává ji objev nerostného bohatství v jakékoliv podobě. Kde je nerostné bohatství, jsou většinou i lidé, kteří se na něm snaží zbohatnout anebo se těžbou aspoň jen uživit. Když ale zásoby dojdou, nastane i přesun za dalšími příležitostmi a s osiřelými doly a lomy zůstávají prázdná celá města i ostrovy.

Hašima

Je známý pod různými jmény a téměř každý už ho viděl v nějakém filmu nebo na fotografiích. Hašima, často nazývaný také Gunkanjima, podle své podobnosti s bitevní lodí, je jedním z 505 neobydlených japonských ostrovů v prefektuře Nagasaki. Šestihektarový ostrov byl známý díky svým podmořským uhelným dolům.

Velkou roli hrál během japonské industrializace. Ačkoli tu uhlí objevili už v roce 1810, samotné doly začaly fungovat v roce 1887. O tři roky později koupil ostrov koncern Mitsubishi. Vytvořeny byly čtyři šachty, některé dosahující hloubky až jednoho kilometru, jedna z nich měla údajně dosahovat až pod sousedící ostrov.

Aby pokryli produkci uhlí, vyrostla na ostrově v roce 1916 první velká železobetonová budova, ve které byli ubytováni dělníci. Použili přitom speciální beton, který měl odolat i tajfunu. Během dalšího půlstoletí vyrostly na ostrově další budovy, bytové domy, ale i školy a školky, nemocnice, radnice i komunitní centra. Pro zábavu tu dělníci měli bazén, kino, obchody i herny nejpopulárnější japonské mechanické hry pachinko.

Během války se k místním dělníkům dočasně přidali také korejští a čínští váleční zajatci, kteří sem byli posláni na nucené práce. Mnoho jich na ostrově zahynulo, trápil je hlad, vyčerpání a nevyhnuli se ani nehodám v podzemních šachtách.

Jen v roce 1959 žilo na Hašimě přes pět tisíc lidí. Ne na dlouho. Ropa postupně začala v šedesátých letech nahrazovat uhlí a doly v celé zemi začaly být postupně zavírány. Mitsubishi oficiálně zavřel důl na Hašimě v lednu 1974, do dubna byl ostrov opuštěn.

I když je chráněn silnými zdmi proti tajfunům a vodě, desetiletí bez údržby se na stavu budov značně podepsala. Části budov se zřítily, několik domů je ohroženo kolapsem. Možnost podívat se na ostrov se zájemcům znovu otevřela v roce 2009, kdy byla turistům otevřena malá část ostrova – přibližně pouze pět procent jeho rozlohy. Vyjížďky jsou ovšem omezené jen na některé dny v roce, zejména kvůli počasí.

Ikešima

S výjimkou pár nadšenců je veřejnosti prakticky neznámý, přitom ho mají turisté mnohem víc a snáze po ruce než Hašimu. Trajekt sem jezdí několikrát denně a cesta z pevniny trvá kolem půl hodiny. Ikešima je relativně malý japonský ostrov, na kterém v roce 1913 koupila společnost Mitsui Mining pozemky na těžbu uhlí. Těžit se začalo v roce 1959.

Díky vysokým platům a poptávce po uhlí se sem začali hrnout dělníci – předtím tu žilo pouze kolem tří set obyvatel, takže logickým krokem byla výstavba vysokých rezidenčních budov s byty. O pětadvacet let později dosáhla produkce svého vrcholu, těžilo se více než 1,5 milionu tun.

Průmyslový komplex na ostrově Ikešima
Zdroj: CC BY 2.0/Flickr/nachans

Podle některých zdrojů tu během nejlepšího období mělo žít až dvacet tisíc lidí, jiné odhady uvádí kolem osmi tisíc obyvatel. Důl ale stíhaly nehody a problémy začalo působit i konkurenční, levnější uhlí ze zahraničí. Důl zavřel brány 28. listopadu 2001, dva a půl tisíce dělníků bylo propuštěno. Desítky bytových domů definitivně přišly o obyvatele. Zbylo tu jen kolem dvou stovek lidí a množící se kočky.

Ostrov se přitom snažil být turistickou atrakcí, už při příjezdu do přístavu je tu cedule s turistickou mapou. Restaurace tu ovšem byla pouze jedna, ubytování žádné. Až v roce 2016 přibyla možnost na ostrově přespat a z bývalé radnice se stalo muzeum. Většina budov je ale turistům zapovězena a ohrazena ostnatým drátem. Samotný důl se z velké části rozpadá, na některých místech je propadlá střecha a zrezlé trámy i podlahy hrozí pořezáním a propadnutím do nižších pater.

Podobně jsou na tom i bytové domy – v bytech dosud zůstává veškeré vybavení, televize, oblečení a osobní předměty původních obyvatel, některá okna jsou ale rozbitá, zábradlí na balkonech často odrezla a upadla, stěny paneláků porostly hustým břečťanem a části střech, obzvlášť kovové můstky spojující střechy jednotlivých budov, jsou prorezlé a životu nebezpečné.

Nebezpečí na nezvané návštěvy číhá i v opuštěné nemocnici, která byla stejně jako důl zavřena v roce 2001. Fotografové, kteří sem před omezením nebo i přes něj pronikli, se mohou chlubit snímky stále perfektně vybavené nemocnice, včetně operačního sálu s kulatými světly, vybavenými laboratořemi s chemikáliemi, zapomenutými operačními nástroji a mezi průzkumníky velice populární pitevnou.

Pyramiden

Honbě za nerostným bohatstvím neunikly ani ostrovy v Severním ledovém oceánu. Na hodně mrazivém místě zůstává už dvacet let trvalými obyvateli víceméně opuštěná dělnická osada Pyramiden. Jméno dostala podle hory, pod kterou se nachází. Osadu založili na Špicberkách v roce 1910 Švédi, o sedmnáct let později ji podle Špicberské dohody obsadili Sověti. Ti tu také začali těžit uhlí.

Osazenstvem osady byli z velké části Ukrajinci z Donbasu a Volyně. Měli tu vše, co k životu potřebovali, včetně školy a tělocvičny. V kulturním paláci se nacházelo i nejseverněji umístěné piano, nejsevernější krytý bazén a také nejseverněji umístěná socha Lenina. Tisícovka obyvatel zmizela během pár měsíců v roce 1998. Do roku 2007 byl prakticky kompletně opuštěný, v domech zůstaly věci původních obyvatel, kteří měli převážně odejít ve spěchu.

Většina budov je zamčená a zabezpečená, do některých je ale možné se při oficiální turistické návštěvě osady dostat. Právě od roku 2007 tu byl obnoven malý hotel s muzeem a dodávky elektřiny, aby tu turisté našli alespoň základní zázemí. V osadě přes rok žije zhruba třicet dělníků, kteří se starají o údržbu a provádí tu turisty.

Real de Catorce

Na nedostatku nerostného bohatství skončilo a na turismu nyní vydělává také mexické Real de Catorce. Na náhorních plošinách Mexika, ve výšce zhruba 2700 metrů nad mořem byla objevena ložiska stříbra už v roce 1772. Koncem 19. století mělo město populaci 15 tisíc obyvatel, jedny z nejbohatších mexických stříbrných dolů, mincovnu, prodávalo se tu luxusní evropské zboží.

Real de Catorce
Zdroj: CC BY 2.0/Flickr/Rafael Saldaña

Vše nabralo rychlý konec, když na přelomu století klesla cena stříbra – město bylo prakticky celé opuštěno, zůstali tu jen jednotlivci přežívající ze zbytků po těžbě. Pravidelněji sem chodili také poutníci, kteří navštěvovali údajně zázračný obraz sv. Františka v místním kostele. Dnes láká hlavně turisty, jako kulisy je využívají i filmaři.

Bodie

Turistická atrakce se stala i z amerického městečka Bodie v Kalifornii. Schované v horách se stalo senzací kolem roku 1876, kdy se proslavilo jako naleziště zlata. Zprvu fungovalo jen jako malý kemp, pak zde ale objevili zlatonosnou horninu – a ve vedlejší Auroře navíc naleziště stříbra. Během dvou let Bodie nabobtnalo z pár obyvatel na zhruba šestitisícové město s dvěma tisícovkami budov.

Zlato přitahovalo všechny, kdo toužili rychle zbohatnout – a místní doly skutečně vytěžily drahý kov v hodnotě zhruba třicet milionů dolarů. Ty se daly utrácet v místních salonech, uložit v bankách, nebo s vydělanými penězi odjet po železnici za lepším živobytím. Město mělo dokonce i čínskou čtvrť.

Úpadek začal už v roce 1880, lidé se postupně začali stěhovat za vidinou lepšího výdělku jinde. Doly postupně začaly zavírat, poprvé bylo Bodie popsáno jako město duchů v roce 1915, o dva roky později byla zavřena i místní železnice. V roce 1943 mělo pouhé tři obyvatele. O dvacet let později bylo prohlášeno národní historickou památkou, dochovalo se ale jen kolem sta budov. Ty jsou ale oblíbeným jarním a letním cílem turistů.

Kolmanskop

Ještě o trochu cennější bohatství skrývala namibijská poušť. Deset kilometrů od přístavního města Luderitz našel v roce 1908 jeden z místních železničních dělníků při práci hezké lesklé kamínky. Ukázal ho svému nadřízenému, německému železničnímu inspektorovi. Ten v nich poznal diamanty – pro potvrzení nálezu si zajel i k odborníkům do blízkého města.

Když mu potvrdili, že jde skutečně o cenný kámen, velmi promptně tu byla založena těžařská osada Kolmanskop. Rezidenti tu, kvůli skutečně bohatému výskytu diamantů, postavili vesnici v německém architektonickém stylu – nezapomněli na nemocnici, taneční sál, pekárnu a řeznictví, elektrárnu, školu i divadlo a kasino. Nacházel se tu dokonce i první rentgen na jižní polokouli a první africká tramvaj.

Idyla tu dlouho nevydržela, po první světové válce začaly zásoby diamatů pomalu docházet. Zánik města navíc urychlil i objev nejbohatších ložisek diamantů o 300 kilometrů jižněji. Kdo mohl, posbíral si nejnutnější a vyrazil za výdělkem. Opuštěno bylo definitivně v roce 1954. Domy zůstaly napospas písku, který je zavál i více než půlmetrovou vrstvou.

Právě písečné duny a nehostinná krajina sem táhnou turisty a fotografy. Ti pro vstup do oblasti kvůli těžbě diamantů potřebují povolení. V oblasti ale mohou navštívit hned několik opuštěných měst, která se začala rozvíjet prakticky stejně a potkal je podobný osud. O kus cesty dál leží Pomona a Elizabeth Bay, obě osady byly považovány za města duchů. Elizabeth Bay ale dostalo druhou šanci, v roce 2005 zde byla těžba obnovena, důl byl ale namísto prosperity ve ztrátě.