Sníh roztál, silnice u přehrady Souš zůstává zavřená. Ještě by mohl napadnout, obávají se silničáři

Události v regionech: Silnice kolem Souše zůstává zavřená (zdroj: ČT24)

Silnice, která vede kolem přehrady Souš v Jizerských horách, zůstává zavřená. Liberečtí krajští silničáři ji zavírají vždy, když nasněží – kvůli ochraně pitné vody ji nemohou v zimě udržovat. Nyní už jsou sněhu jen nepatrné zbytky, přesto zůstává nad Desnou spuštěná závora, která brání průjezdu. Silničáři to vysvětlují předpovědí počasí, podle níž by ještě mohlo nasněžit. Pro řidiče to znamená, že když jedou třeba z Tanvaldu nebo Harrachova do Hejnic či Frýdlantu, výrazně si zajedou. Horskou silnici využívají turisté, ale i lidé, kteří jezdí do práce či za příbuznými.

Přehrada Souš slouží jako zásobárna pitné vody pro Jablonecko a Liberecko. Pro silničáře to znamená, že na přilehlý úsek silnice II/290 takřka nemohou. Výjimku mají jen na vozidla letní údržby, v zimě je ale nepřípustné nejen solení, nesmějí sem ani pluhy, sypače nebo rolby.

Nyní se však zdá, že není důvod nechávat závory na silnici spuštěné a nutit řidiče, aby si zajížděli až desítky kilometrů navíc. Sníh již v 800metrové výšce takřka není, což je jedna z podmínek pro otevření. „Silnice musí být bez sněhu, bez ledu a funkční odlučovače ropných látek,“ shrnul požadavky vedoucí oddělení inspekce silnic Krajské silniční správy Libereckého kraje Pavel Fořt.

Silničáři se ale obávají, že by v příštím týdnu ještě mohl nasněžit. V noci na pondělí má mrznout a mohou napadnout až dva centimetry. Že i na jaře nasněží, není v Jizerských horách nic neobvyklého. Třeba v roce 2021 byla silnice u Souše ještě v květnu pohřbena téměř pod půlmetrovou vrstvou sněhu.

Silnice kolem přehrady je pro mnoho řidičů zásadní. Například cesta z Desné do Hejnic, která je tudy dlouhá zhruba dvacet kilometrů, je při objížďce přes Liberec padesátikilometrová. Časově zabere zhruba hodinu oproti půlhodině po přímé cestě. Dopravní značka, která upozorňuje na uzavírku, stanoví, že neprůjezdný úsek je dlouhý šest kilometrů a objížďka 51 kilometrů.

„Jezdím tam každý týden, někdy i víckrát,“ podotkl Miroslav Šimon, který bydlí v Hejnicích a jezdí do Desné navštěvovat matku. Po objížďce je jeho trasa dlouhá sedmdesát kilometrů.

Někteří řidiči jsou netrpěliví a k Souši míří v naději, že tam už závora nebude. Nenechávají se odradit ani značkami, které na uzavírku předem upozorňují. „Tak tři auta za den se snaží projet směrem na Souš, chtějí to prostě zkusit,“ vyčíslil správce parkoviště na Smědavě Pavel Červinka. Podle hejnického starosty Jaroslava Demčáka (SLK) také mnoho lidí telefonuje nebo píše, aby se na průjezdnost silnice zeptali.

Před deseti lety, kdy byla zima podobně slabá jako letos, se silnice u Souše otevřela 31. března. K podobnému termínu by mohli řidiči upírat naděje i tentokrát. „Předpokládáme, že by to tak mohlo být,“ připustil Fořt. Vše ale záleží hlavně na dalším vývoji počasí.