Bývalý kostel ve Velešíně prošel zásadní rekonstrukcí

Velešín – Poprvé po čtyřech letech si lidé mohli prohlédnout historický kostel ve Velešíně, který prošel zásadní rekonstrukcí. Stavba už ale neslouží církvi, která na jeho opravu neměla peníze, v objektu jsou teď dvě galerie, obřadní síň a také klub s kavárnou. Kostel ve Velešíně patřil mezi ohrožené památky, na které před dvěma lety v letním seriálu upozornila ČT.

Už v době, kdy ve Velešíně natáčel náš štáb, kostel svému účelu nesloužil. Církevní stavbu připomínala jen zákristie s freskou a zazděná klenba. Během rekonstrukce zmizely i příčky a stavbaři také vyměnili okna. Z půvobní stavby zůstaly zachovány jen ohořelé trámy, které byly ošetřeny. Půda se proměnila v galerii a vedle je i pódium s malým hledištěm. 

Rekonstrukcí prošla také stará obřadní síň, kterou pro velký zájem otevřela radnice už s předstihem. V jejích zdech už se tak odehrálo pět svatebních obřadů. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Podle zástupců českobudějovické diecéze peníze od státu a obcí na opravy dlouhodobě nestačí a kostely zbytečně chátrají. Toto je jeden z prvních kostelů, který uvnitř tak zásadně změnil podobu a jehož výsledná podoba se zástupcům církve líbí. „Je dobře, že se najdou lidé, kteří si váží sakrální architektury,“ pochvaluje si generální vikář Českobudějovického arcibiskupství Adolf Pintíř. 

Rekonstrukce kostela ovšem málem byla zastavena, protože se projekt dostal do problematické páté výzvy ROP Jihozápad, kterou dlouho prošetřovala policie. Velešín tak dlouho nevěděl, jestli potřebné peníze z Bruselu dostane. Nakonec byla rekonstrukce v přehodnocené páté výzvě podpořena částkou 25 milionů.