SOUHRN: Zásadní události úterý 15. října

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy úterý 15. října 2024.

Komora a odbory se nedohodly s Válkem na odměňování lékařů

Na finální podobě zákona o odměňování lékařů se zdravotnické odbory a Česká lékařská komora (ČLK) s ministerstvem zdravotnictví po několika měsících jednání nedohodly. Podle prezidenta komory Milana Kubka jednání úterkem skončila, další návrh resort nepředloží. Další kroky chce ČLK představit ve středu. Proti úhradám na příští rok chtějí protestovat i praktičtí lékaři, Asociace českých a moravských nemocnic zvažuje napadnutí úhradové vyhlášky u Ústavního soudu. Protestovat by mohli i ambulantní specialisté. 


Elitní policisté zasahovali kvůli přidělování městských bytů v Havířově

Národní centrála proti organizovanému zločinu zasahovala na magistrátu v Havířově na Karvinsku. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej řekl, že věc se týká přidělování městských bytů a nikdo nebyl zadržen. Policisté byli i v Městské realitní agentuře, která má na starosti správu a údržbu bytového a nebytového fondu města. Primátor Havířova Josef Bělica (ANO) řekl, že o zásahu nic bližšího neví.


Nejsem z ničeho obviněný, říká šéf DPP Witowski po zásahu policie

Generální ředitel pražského dopravního podniku (DPP) Petr Witowski uvedl, že po pondělním zásahu policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu v sídle podniku celý den podával vysvětlení a že nečelí žádnému obvinění. Policie podle pražského vrchního státního zastupitelství stíhá kvůli veřejným zakázkám v DPP třináct lidí. Primátorův náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) kvůli kauze vyzval Witowského k odstoupení. Ten podobné výroky označil za předčasné a zbytečné.


V Georgii začaly volby prezidenta USA

V americkém státě Georgia začalo ráno místního času (odpoledne SELČ) v předstihu hlasování v prezidentských volbách, které se uskuteční 5. listopadu. Georgia se dlouhodobě řadí k sedmi takzvaným „swing states“, tedy kolísavým státům, v nichž někdy vítězí kandidáti demokratů a jindy republikánů. Nad přepočítáváním hlasů se už nyní vznáší řada pochybností a je podána i žaloba.


Median: Sněmovní volby by vyhrálo ANO, Piráti a SPD ztrácejí hlasy

Volby do sněmovny by v září vyhrálo se ziskem 33 procent hlasů opoziční hnutí ANO. Druhá ODS by získala 11,5 procenta a třetí hnutí STAN 11 procent, vyplývá z volebního modelu agentury Median. Zatímco ANO a Starostům preference rostou, Piráti a SPD v září naopak ztráceli. Pirátům by dalo hlas 8,5 procenta voličů, SPD by získalo sedm procent.


Pravěcí chovatelé vepřů změnili podobu českých lesů

Středoevropské lesy nevznikly „samy“. Na jejich moderní podobě se zásadně podepsali lidé a jejich aktivita. Nový výzkum mezinárodního vědeckého týmu se podíval konkrétně na lesy pravěkého území Čech a ukázal, jak moc měli na toto prostředí vliv pastevci před šesti tisíci lety.

Události (15. října 2024) (zdroj: ČT24)