SOUHRN: Zásadní události pondělí 9. září

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy pondělí 9. září.

Piráti nemusí podpořit rozpočet. Spor je o peníze na dostupné nájemní bydlení

Piráti dál hrozí, že jejich ministři nepodpoří návrh státního rozpočtu na příští rok, pokud v něm nebudou i peníze na podporu dostupného nájemního bydlení. Šéf strany Ivan Bartoš v pondělí zopakoval svůj požadavek, aby vláda příští rok poslala na podporu bydlení minimálně sedm miliard korun. Piráty ve snaze podporuje i hnutí STAN. Naopak ODS a TOP 09 jsou proti a Bartoše vyzvaly, aby dal nejdřív do pořádku digitalizaci stavebního řízení. Lidovecký ministr Marian Jurečka pak navrhl kompromis, že by resort peníze na bydlení dostal vyplacené později.


EK zvažuje zmrazení fondů pro Slovensko, píše Bloomberg

Evropská komise (EK) připravuje návrh, který by mohl vést ke zmrazení peněz, které má Slovensko získat z evropských fondů. Brusel tak chce reagovat na porušování demokratických norem, napsala s odvoláním na svůj zdroj agentura Bloomberg. Také zdroje ČTK potvrdily, že v případě Slovenska chystá EK zahájit takzvané řízení o porušení unijního práva. Komisi prý konkrétně vadí zejména rozpuštění elitního útvaru prokuratury ÚSP.


Německo zavede kontroly na všech pozemních hranicích

Německo zavádí od příštího pondělí dočasné kontroly na všech pozemních hranicích, oznámila německá ministryně vnitra Nancy Faeserová. Cílem opatření je podle ní omezení nelegální migrace a posílení vnitřní bezpečnosti. A to především s ohledem na možné ohrožení islamistickým terorismem a přeshraniční kriminalitou. Německo už od roku 2015 kontroluje hranice s Rakouskem a od loňského října také s Českem, Polskem a Švýcarskem.


Policie vyšetřuje požár v českokrumlovském bazénu pro obecné ohrožení z nedbalosti

Jihočeští policisté začali vyšetřovat případ požáru plaveckého bazénu v Českém Krumlově. Třiapadesátiletého zaměstnance společnosti, která měla na starost provoz plaveckého stadionu, podezírají z obecného ohrožení z nedbalosti. V případě prokázání viny hrozí muži až osmileté vězení. Způsobená škoda je zatím odhadnuta na dvacet milionů korun. Skutečný rozsah škod bude zjišťovat likvidátor pojišťovny příští týden.


Šíří se další varianta covidu, zdravotníci vyzývají k očkování novou vakcínou

Světová zdravotnická organizace (WHO) vzhledem k rostoucím počtům koronavirových infekcí vyzvala k očkovacím kampaním u rizikových skupin. Proočkovanost starších lidí a zdravotnického personálu podle ní znepokojivě poklesla. V Česku je proočkovanost proti covidu i nižší než proti chřipce. Podle předsedy České vakcionologické společnosti Romana Chlíbka jsou ze současné situace znepokojeny země s dvojnásobnou proočkovaností, proto by Česko mělo na problém reagovat také.


Veterináři hlásí další případy katarální horečky ovcí, už je i na severu Čech

V Karlovarském kraji potvrdili veterináři třetí případ katarální horečky ovcí, a to na farmě v Bublavě na Sokolovsku. První záchyt je i na Chomutovsku v Ústeckém kraji. První případ tohoto onemocnění se právě na Sokolovsku objevil minulý týden. V České republice je aktuálně pět ohnisek nákazy.


V Pákistánu kvůli změnám klimatu roste počet nucených svateb dívek

V Pákistánu stále více rodin, které kvůli rekordnímu monzunu přišly o svou půdu, nutí své dcery ke sňatkům. Svatby často velmi mladých dívek totiž rodinám přinesou peníze, které jsou poslední možností, jak nakrmit zbytek rodiny, píše Le Monde.

Události (9. 9. 2024) (zdroj: ČT24)