SOUHRN: Zásadní události pondělí 14. října

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy pondělí 14. října 2024.

Čína zapojila do manévrů kolem Tchaj-wanu rekordní množství techniky

Čína provedla další vojenské cvičení v okolí Tchaj-wanu. Označila je za varování před „separatistickými činy“ ostrova. Tchajwanská vláda krok označila za další provokaci ohrožující stabilitu v regionu. Tchajwanské ministerstvo obrany uvedlo, že na manévrech se podílelo celkem 125 vojenských letadel a sedmnáct armádních lodí, což je podle něj rekordní počet za jeden den. Žádná střelba ani odpálení raket nebyly zaznamenány, dodalo ministerstvo.


Policie zasahovala na DPP. Možná je souvislost s kauzou Dozimetr

Policie v pondělí zasahovala v pražském dopravním podniku. Obvinila třináct lidí za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek podniku, uvedl státní zástupce Adam Borgula. Detektivové ráno zadrželi několik manažerů firmy včetně šéfa Petra Witowského. Jestli patří k obviněným, jisté není. Náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib (Piráti) očekává jeho rezignaci na post generálního ředitele. Pokud to šéf DPP neudělá, avizoval, že navrhne jeho odvolání. Podle médií zásah souvisí s kauzou Dozimetr. Policisté se mimo jiné zajímají o zakázku na bezpečnostní systém v metru.


Izraelský úder zabil podle Červeného kříže osmnáct lidí na severu Libanonu

Agentury Reuters a AP s odvoláním na libanonský Červený kříž informovaly, že izraelský vzdušný úder zabil nejméně osmnáct lidí ve vesnici Ajtú v severním Libanonu. Má jít o vůbec první úder v oblasti s převážně křesťanským obyvatelstvem. Izraelské síly, které se k tomuto útoku zatím přímo nevyjádřily, pokračují v pozemních operacích i vzdušných úderech na území Libanonu, kde bojují s teroristickým hnutím Hizballáh. Izraelská armáda v pondělí vyzvala k evakuaci obyvatele dalších 25 vesnic na jihu země.


Vlček: Česko zaostává v technologiích. Pomoci má nová hospodářská strategie

Cílem nové hospodářské strategie je, aby se Česko do patnácti let posunulo do desítky unijních zemí s nejvyšším hrubým domácím produktem (HDP) na obyvatele. Podle ministra průmyslu a obchodu Lukáše Vlčka (STAN) by měla na této strategii panovat obecná politická shoda. Česko potřebuje jasnou vizi, dodal s tím, že současný hospodářský model se podle něj vyčerpává, země zaostává v technologiích a má velký infrastrukturní dluh.


Požár pekárny v Berouně způsobil škodu za desítky milionů

Škodu po rozsáhlém nočním požáru pekáren v Berouně hasiči odhadli na sto milionů korun, na dalších čtyři sta milionů vyčíslili uchráněné hodnoty. Příčinu ohně vyšetřují. Město Beroun uvedlo, že podle prvních odhadů byla příčinou požáru technická závada. Oheň zničil střechu několikapatrové budovy. Přilehlý administrativní objekt se podařilo před plameny uchránit.


Nobelovu cenu za ekonomii dostali vědci za popsání rozdílů v prosperitě

Švédská královská akademie věd se rozhodla udělit cenu Sveriges Riksbank za ekonomické vědy na památku Alfreda Nobela za rok 2024 Daronu Acemogluovi, Simonu Johnsonovi a Jamesi A. Robinsonovi „za studie o tom, jak se utvářejí instituce a jak ovlivňují prosperitu“.


Antarktida se mění. Zeleně skokově přibylo, ukazují satelitní data

Podle nového výzkumu se vegetační pokryv na Antarktickém poloostrově za poslední čtyři desetiletí zvýšil více než desetkrát. Tyto změny nahrávají tomu, aby se světadíl v dalších letech ještě víc změnil.

Události (14. 10. 2024) (zdroj: ČT24)