SOUHRN: Zásadní události neděle 4. srpna

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí tohoto dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem.

Zelenskyj potvrdil, že Ukrajina už má stíhačky F-16

Ukrajina obdržela první západní stíhací letouny F-16, na které čekala déle než dva roky, uvedl v neděli podle agentury AFP ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dodal ale, že jich není dost. Kyjev o stroje americké výroby žádal od začátku ruské invaze v únoru 2022. Slibuje si od nich, že ukončí ruskou převahu ve vzduchu, a Ukrajina tak lépe ochrání svá města a vojáky před neustávajícím ruským bombardováním.


Úpravy důchodové reformy

Do konce prázdnin slibuje ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) definitivní dohodu v koalici na úpravách důchodové reformy. Poslanci se k debatě o změnách v penzích vrátí v září. Většina koaličních stran se kloní k návrhu demografů. Doporučují pomalejší zvyšování věku odchodu do důchodu, než představila vláda. Debatovat o úpravách důchodů chce Jurečka i s opozicÍ. Během srpna má v plánu schůzku s SPD. ANO společnou diskuzi odmítá.


Hizballáh vypálil další rakety na Izrael

Libanonské hnutí Hizballáh opět vypálilo desítky raket na Izrael. Hnutí tvrdí, že tak reagovalo na izraelské útoky na vesnice na jihu Libanonu, při kterých prý utrpěli zranění civilisté, informuje agentura DPA. Kanada vyzvala své obyvatele, aby se vyhnuli cestování do Izraele kvůli nepředvídatelné bezpečnostní situaci. Francie svým občanům doporučila, aby nyní nejezdili do Libanonu, a pokud tam jsou, aby ho co nejdříve opustili. Podobná doporučení vydaly dříve i další země.


Nepokoje po vraždě dětí v Southportu pokračují

Více než 80 lidí bylo zadrženo v důsledku násilností při sobotních demonstracích v řadě britských měst, informoval server BBC. Nepokoje provázelo rabování obchodů nebo útoky na policisty, několik z nich skončilo se zraněními. Za protesty stojí pondělní útok v Southportu na severozápadě Anglie, při kterém útočník zabil tři děti. Britský deník The Telegraph upozornil na vliv dezinformačních webů spojovaných s Ruskem, které šíří již vyvrácené lži o tom, že útočník byl žadatel o azyl muslimského vyznání, a podněcují tak další násilí v ulicích.


V Mariánských Lázních se porouchala lanovka, lidi dostali na zem hasiči

V Mariánských Lázních zasahovali hasiči u záchrany lidí z lanovky na vrch Krakonoš, která se neplánovaně zastavila. Hasiči nasadili čtyři družstva lezců, kteří pomohli cestujícím z gondol lanovky na zem.