Točí se nová pohádka o Zlatovlásce, Petr Štěpánek se vrací jako král

Do filmu se vrací jeden z klasických pohádkových příběhů Karla Jaromíra Erbena. Režisér Jan Těšitel začal natáčet novou verzi Zlatovlásky, zhruba půlstoletí po premiéře pohádky s Jorgou Kotrbovou a Petrem Štěpánkem v hlavních rolích. Štěpánek se objeví i v novém obsazení, jako mladík vyslaný pro zlatovlasou princeznu se představí Tomáš Weber.

Nápad znovu natočit příběh o Jiříkovi, který porozumí zvířecí řeči, a jeho cestě za Zlatovláskou se objevil už dříve. Před lety se k tomu chystal Václav Vorlíček, režisér mnoha pohádek, včetně té divácky zřejmě nejoblíbenější – Tří oříšků pro Popelku. Jenže začátku natáčení se nedožil, zemřel v roce 2019. „Takže byť bylo všechno připravené, natáčení se nerealizovalo. Až doteď,“ podotýká producent Viktor Krištof.

Načrtnutý příběh se podle producentů zrevidoval a přizpůsobil vkusu současného diváka, s pomocí scenáristky Anděla Páně Lucie Konášové. Z původně hudební pohádky se stala více dobrodružná vizuální podívaná.

Pojítkem mezi verzí pohádky z roku 1973 a tou současnou se stal herec Petr Štěpánek, který tehdy ztvárnil ústřední postavu Jiříka. Nyní hraje královského otce Zlatovlásky. „Je to už 52 let, co jsme točili původní Zlatovlásku a tehdy moji roli krále hrál Ladislav Pešek. Tento scénář je samozřejmě trochu jiný a moc se mi na něm líbí, že počítá s velkým množstvím zvířat, která navíc mluví. I tady si jde Jiřík pro Zlatovlásku, ale doprovází ho zvířátka,“ prozradil herec.

Pohádka Zlatovláska z roku 1973
Zdroj: ČT

Věrný pes a závistivý přítel

Postava Jiříka je první velkou rolí pro mladého herce Tomáše Webera. „S Petrem Štěpánkem jsme se potkali, ale řekli jsme si, že se ty dvě role ani filmy nedají srovnávat. Když jsem se ho navíc ptal na nějakou radu, jak k této roli přistoupit, řekl mi: Chlapče, na to si musíš přijít sám,“ uvedl.

Jiříka na cestě provází věrný pes Štístko a také jeho závistivý přítel Štěpán. „Ta role je barevná, z nejbližšího přítele se stane tak trochu parchant, a to je pro herce vždycky velká výzva,“ říká představitel Štěpána Marek Lambora. „Opět jsem si tak musel oprášit jízdu na koni, taky tam máme velkou bojovou scénu, takže i šerm, a sžíváme se i se zvířecími kolegy, což není úplně jednoduché. Zatím jsou ale stateční,“ dodal k natáčení.

V dalších rolích se ve filmu objeví například Jasmína Houf, Ján Jackuliak, Marián Mitaš a více než padesát různých zvířat. Původní Zlatovlásku kromě obsazení Petra Štěpánka připomene i variace písničky Zlatovlásko, krásko.

Premiéra nové Zlatovlásky je naplánována na leden příštího roku.