Euroskupina se dohodla na podmínkách nové pomoci Řecku

Ministři financí eurozóny se na mimořádné schůzce v Bruselu shodli na podmínkách nové mnohamiliardové pomoci zadluženému Řecku. Agentuře Reuters to po skončení šestihodinového jednání řekl belgický ministr Johan van Overtveldt. Podmínky vycházejí z úterní dohody Atén s mezinárodními věřiteli v otázce poskytnutí v pořadí již třetího záchranného programu - tentokráte ve výši 86 miliard euro. Přislíbenou částku Řecko dostane postupně během následujících tří let.

Pro schválení dohody byla nutná podpora ministrů financí všech 19 zemí sdílejících euro, nyní ji ale musí posvětit ještě některé národní parlamenty. Ten řecký tak učinil dnes ráno.

Spuštění záchranného programu potvrdila v oficiálním vyjádření i Evropská komise.

Německý parlament by mohl dohodu posoudit v úterý, ve stejném termínu by záležitost projednávalo i Rakousko, kde stačí souhlas parlamentního podvýboru. Estonský parlament by mohl hlasovat zkraje týdne.

Rozhodovat budou ještě také parlamenty v Lotyšsku, Portugalsku a ve Španělsku. Ve Španělsku není souhlas poslanců nutný, ale premiér Mariano Rajoy o něj požádal, ke stejnému kroku se rozhodla i lotyšská premiérka Laimdota Straujumaová.

Řecko podpořil i nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem, který v prohlášení k nizozemskému parlamentu dosavadní postup Atén ocenil. A zároveň navrhl, aby věřitelé mohli finanční pomoc rychle zastavit, pokud by se při prověrkách v září nebo v říjnu ukázalo, že Atény neplní své reformní sliby.

Podle AFP bude v první splátce Řecku posláno 26 miliard eur. Atény přitom část peněz potřebují už příští týden ve čtvrtek, kdy musí splatit další půjčku Evropské centrální bance (ECB). Splátka činí včetně úroků 3,4 miliardy eur.

Pomoc Řecku musí ještě schválit některé parlamenty zemí eurozóny (zdroj: ČT24)

Zapojí se Mezinárodní měnový fond do záchranného programu?

Ministři financí eurozóny jednali i o několika sporných bodech. Šlo především o roli MMF, který se zatím k třetímu záchrannému programu připojit nehodlá. Euroskupina ale uvedla, že považuje zapojení MMF do programu za nezbytný krok. Přivítala rovněž záměr vedení fondu doporučit výkonné radě MMF, aby další finanční podporu Řecka zvážila, jakmile budou dokončeny podrobnosti řeckých reforem a dosaženo dohody zajišťující udržitelnost řecké dluhu.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová ale zopakovala, že MMF považuje řecký dluh za neudržitelný a vyzvala k jeho výraznému ulehčení. Ocenila také zjevné odhodlání Řecka k reformám.