Česko se letos dostane z recese, ekonomika poroste o 1,5 procenta

Praha – Česká ekonomika by si ve srovnání s loňským více než čtyřprocentním propadem mohla letos vést o hodně lépe. Podle nových odhadů ministerstva financí se hrubý domácí produkt v roce 2010 zvedne o 1,5 procenta a ne jen o 1,3 procenta, jak úřad předpokládal ve své původní prognóze. Pomoci by českému hospodářství měly hlavně příznivé výsledky zahraničního obchodu.

Výsledky by se měly podle ministerstva dál zlepšovat, napřesrok by měla české ekonomika zrychlit na 2,4 procenta meziročního růstu. „Česká republika se úspěšně zotavuje po ekonomickém propadu na přelomu let 2008 a 2009. Struktura růstu bude ovlivněna oživením ekonomik našich hlavních ekonomických partnerů, a proto by ekonomický růst měl být tažen zejména zahraničním obchodem,“ uvedlo ministerstvo.

Podobně vypadají i odhady České národní banky. Pro letošek počítá s růstem ekonomiky o 1,4 procenta. Pro příští rok pak odhaduje 2,1procentní růst. Alespoň takto vypadají čísla z původní prognózy ČNB, její aktualizovanou verzi zveřejní banka za týden 6. května. Růst HDP mezi jedním a dvěma procenty věští i většina ekonomů.

Nová prognóza pro českou ekonomiku (zdroj: ČT24)

David Marek, analytik Patria Finance:

„Optimismu v prognózách české ekonomiky může přibývat, a dokonce bych se nebál ani o něco odvážnějších odhadů - náš vlastní odhad směřuje k růstu  HDP v letošním roce o dvě procenta.“

Dobrou správou je také to, že oživení by nemělo provázet přílišné zvyšování čísel na cenovkách. Ministerstvo pro letošek počítá s inflací na úrovni 1,5 procenta. „Křehké oživení domácí ekonomiky, zhoršené podmínky na trhu práce, mírný nárůst mezd, a tím i nadále ochlazující spotřeba domácností vytvářejí jen velmi omezený prostor pro růst spotřebitelských cen,“ uvádí prognóza. Naopak v roce 2011 by měla být mimo jiné kvůli oživení spotřeby domácností inflace vyšší, ceny pro spotřebitele by měly podle prognózy růst o 2,3 procenta.

Čtvrtletní vývoj české ekonomiky
Zdroj: ČT24