Ženy ve službách vlasti se setkaly s první dámou

Události: Ženy ve službách vlasti (zdroj: ČT24)

První dáma Eva Pavlová do Lán pozvala ženy ve službách vlasti. Hasičky, záchranářky nebo policistky se setkaly s Pavlovou na zámku v Lánech. Šlo o současné i bývalé příslušnice bezpečnostních sborů. První dáma vyzdvihla jejich odvahu, obětavost a profesionalitu.

Alena Kodešová pracovala dvacet šest let u policie, ale dnes jako zdravotní sestra vítá pacienty v bílém. Vrátila se k tomu, co vystudovala. „Začala pandemie a nemocnice zoufale hledaly sestry – právě i ty, které opustily obor. Věděla jsem, že prostě musím dát výpověď a že to moje poslání půjde zase dál,“ vzpomíná.

Jedno z jejích prvních míst bylo na Pražském hradě. V devadesátých letech pracovala u Václava Havla, dostala se do Útvaru pro ochranu prezidenta. „Byly tam časově náročné směny, velmi náročné bezpečnostní akce, a tak jsem přešla na Útvar pro ochranu ústavních činitelů, tedy dnešní ochranné služby,“ pověděla nynější sestřička.

Pracovala tak i v Poslanecké sněmovně. Ke konci policejní kariéry doprovázela válečného veterána, letce Emila Bočka. Pozvánka do Lán jí přišla asi před měsícem, nemohla uvěřit vlastním očím. „Cítila jsem hroznou radost, protože jsem byla velmi překvapená, že někdo ocení práci žen v bezpečnostních složkách,“ řekla Kodešová.

Stejný dopis přišel asi stovce dalších příslušnic bezpečnostních sborů. První dáma se s nimi setkala v zahradě a pozvala je na prohlídku zámku.

„Jak mi děvčata řekla, tak po třiceti letech si na ně někdo vzpomněl. A já velmi dobře vím, že ta dvojrole žen je opravdu velmi náročná,“ poznamenala Pavlová. Setkáním první dáma navázala na akci z loňského roku. Tehdy ocenila válečné veteránky.