Zeman na Žofínském fóru: Moralizování v zahraniční politice je nebezpečné

Prezident republiky Miloš Zeman se zúčastnil jubilejního 200. Žofínského fóra s tématem „Česká republika není pro každého“. Ve svém projevu se věnoval především ekonomické diplomacii. Hájil své návštěvy do Číny a Ruska s tím, že „moralizování v zahraniční politice je nebezpečné“. Soudí, že povinností politika je usilovat o rozšiřování exportních trhů a rozšířování investic. Jako prezident si k jednání za tímto účelem vybírá prezidentské režimy, neboť je to „efektivnější“.

„Počátkem devadesátých let jsme výrazně utlumili naši zbrojní výrobu a tedy i export zbraní. Bylo to hezké, pacifistické gesto. Zbrojařské firmy na naši počest uspořádaly recepci a potom se vrhly na uvolněné trhy. (…) Tehdy poprvé a ne naposled jsem si uvědomil, jak nebezpečné je moralizování v zahraniční politice,“ zahájil svůj projev prezident.

„Nu, a nyní se ocitáme v podobné situaci, kdy na jedné straně jsou ekonomické zájmy daného státu a na straně druhé zájmy, které, jemně řečeno, nemají ekonomický charakter. Je otázka, jaká má být preferenční tabulka těchto zájmů,“ zamyslel se.

Připomněl své nedávné návštěvy Moskvy a Pekingu u příležitosti kulatého výročí oslav konce 2. světové války, které ze strany některých „spřátelených zemí“ nebyly vítány. Zeman ve své řeči zdůraznil, že má zájem udržovat přátelské vztahy jak s Ruskem, tak s Čínou.

Reakce na své státní návštěvy nepovažuje za přiměřené. „Dostali jsme ze strany Evropské unie takzvaný non-paper, který obsahoval ujištění, že si Evropská unie velice váží obětí čínského lidu, bylo to mimochodem asi 20 milionů osob, ve druhé světové válce, ale že nedoporučuje hlavám evropských států, aby Peking navštívili na oslavu vítězství,“ uvedl Zeman.

Přesto si za cestou do Číny stojí. „Ukázalo se, že Česká republika nevyznává nějaké militantní stanovisko a že se nepřipojuje k těm, kteří by byli rádi, kdybychom se těchto akcí nezúčastnili, aby poté jako Angela Merkelová, která byla v Číně už osmkrát, ty trhy, které by české firmy mohly získat, a ty investice, které bychom zde mohli získat, věnovali jiným zahraničním firmám,“ hájil svou návštěvu.

Signály zpomalení naší ekonomiky musí připomenout všem českým politikům jejich povinnost usilovat o rozšíření našich exportních trhů a o příliv zahraničních investic. Samozřejmě, že každý politik to dělá na své úrovni. Já vycházím z toho, že jsou prezidentské režimy a jsou parlamentní režimy. Prezident by měl navštěvovat především země s prezidentskými režimy, protože tam má jeho jednání větší efektivitu.
Miloš Zeman

Zeman: Tibet byl otrokářská společnost

Připomněl, že jeho cesta do Číny byla jednou z příčin pražské návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, během níž bylo uzavřeno 30 dohod o objemu 225 miliard korun. V té souvislosti se Zeman vyjádřil k protestům, které návštěvu čínské hlavy státu provázely.

„Nemám nic proti tomu, když se občané v ulicích Prahy zahalují do tibetských vlajek. Chtěl bych pouze upozornit, že Tibet byl otrokářskou feudální společností, nikdy nebyl samostatnou zemí a nikdy ho žádná země neuznala,“ tvrdí Zeman.

Záznam projevu Miloše Zemana na Žofínském fóru (zdroj: ČT24)

Sankce upevňují sankcionované režimy

V rámci tématu ekonomické diplomacie se prezident vyslovil proti sankcím, které se podle něj nikdy neosvědčily. Zmínil embarga vůči Kubě a Íránu, od nichž v současnosti západní společenství ustupuje. Neschvaluje ani sankce proti Rusku. „Ti, kdo tvrdí, že tyto sankce Rusko ničí, se hluboce mýlí, protože ruskou ekonomiku ničí nízká cena ropy,“ soudí.

Zeman se rozhodl představit svou vlastní pozitivní alternativu k sankcím. Tu spatřuje v co nejširší výměně turistů, studentů, podnikatelů a politiků. „Minulý režim tomu říkal ideologická diverze a snažil se tuto výměnu maximálně omezit. Já se domnívám, že je ji třeba naopak maximálně rozšířit. Sankce k tomu docela určitě nevedou, naopak vytvářejí mýtus obklíčené pevnosti, takže paradoxně upevňují i ty režimy, které měly být sankcionovány,“ pronesl prezident.

Van der Bellen musí respektovat všechny

Po svém projevu prezident odpovídal na řadu otázek z pléna Žofínského fóra. Jako prognostik odhadnul, že Velká Británie nevystoupí z Evropské unie. „V okamžiku, kdy by se tak rozhodla, tak Skotové požádají o nové referendum o nezávislosti, toto referendum vyhrají, vstoupí jako nový člen do Evropské unie a bez Skotska už Velká Británie nebude velká.“

Vyjádřil se také k rakouské prezidentské volbě, kterou vyhrál Alexander Van der Bellen nad populistou Norbertem Hoferem, jenž horoval proti migraci a Evropské unii. „Respektujme výsledky těchto voleb. To, že jsou těsné, jenom dokazuje, že rakouská společnost je rozdělená na dvě části. (…) Věřme, že Van der Bellen bude respektovat mínění obou částí rakouské populace, nikoliv pouze jedné poloviny,“ přeje si Zeman.