Vyšetřování srážky dvou lodí na Vltavě zatím neskončilo

Praha - Policie ani Státní plavební správa (SPS) zatím neukončily vyšetřování srážky pětitunového stavebního člunu s výletní lodí, které se srazily v pondělí odpoledne u Dvořákova nábřeží v Praze, informovali ředitel pražské pobočky SPS Tomáš Häckl a mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Dnes pozdě odpoledne prohlédnou člun pracovníci SPS, policisté a soudní znalec. Mimo jiné i od výsledku této prohlídky se odvine další postup vyšetřování, které ale může podle Häckla trvat delší dobu.

Podle Hulana tvrdí pracovník člunu, že remorkér narazil do výletní lodi poté, co se kvůli technické závadě stal neovladatelným. To je ale podle policie jen jedna verze příčin nehody, oficiální vyšetřování ještě neskončilo. Jasná zatím není ani škoda, která při srážce vznikla. Hulan uvedl, že bude vyčíslena až ve zprávě SPS.

Součástí vyšetřování bude rovněž porovnání výpovědí pracovníků obou lodí a svědků. Kapitáni obou plavidel byli vyslechnuti už v pondělí, podrobnosti o výslechu ale Häckl nesdělil. Stavební člun, který po srážce klesl ke dnu, ale hasiči ho vyzvedli na hladinu ještě v pondělí večer, teď kotví zhruba v místě, kde se potopil. Poškození výletní lodi označil Häckl za „kosmetickou vadu“, loď je provozuschopná.

Podle svědků se člun srazil s výletní lodí Slapy, která i několik hodin po střetu kotvila u břehu. Po celou dobu na ní seděli lidé. Po 19:00 místo opustila.

V době kolize byl na člunu jen jeden člověk, který dokázal doplavat na břeh. Záchranáři k nehodě nevyjížděli. Hasiči na hladině řeky však zachycovali uniklou ropu. Na Vltavu spustili i nornou stěnu. Jeden z hasičů uvedl, že z havarované lodi uniklo palivo. Provoz na Vltavě byl v místě srážky omezen.