Vnitro dostane na uprchlíky 234 milionů, příští rok chce miliardu

Praha – V první polovině roku zadrželi policisté na českém území 3003 nelegálních migrantů. Oproti loňskému prvnímu pololetí se jejich počet zvýšil zhruba o tisíc. Na posílení bezpečnosti a také na ubytovny přidala vláda ministerstvu vnitra na letošní rok 234 milionů korun. Ministr Milan Chovanec (ČSSD) ale chce navíc ještě miliardu pro rok příští, kdy ministerstvo očekává uprchlíků až 7000.

Události ČT: Co s uprchlíky? (zdroj: ČT24)

Během uplynulého víkendu policisté zadrželi 81 migrantů přecházejících naše území, což je letos zatím nejvíce. „Prochází evidencí, jestli již nepožádali o azyl v některých zemí EU,“ vysvětluje vedoucí cizinecké policie Praha-Karlín Aleš Benedikt. Na vyšším množství přistižených nelegálních migrantů mohou mít vliv i přísnější policejní kontroly na železnici a na silnicích, které v červnu ohlásil ministr vnitra.

Právě od zesílení kontrol zadrželi policisté 370 nelegálních migrantů a jejich počty průběžně stoupají. Nejčastěji se nacházejí ve vlacích. Vzhledem k jejich tradiční trase Břeclav – Praha – Děčín je podle mluvčí nejvíce zadržených v Jihomoravském kraji, Ústeckém kraji a Praze.

Chovanec chce miliardu navíc, zatím dostal 234 milionů

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) přišel na pondělní jednání vlády s požadavkem na peníze pro svůj resort. „Pro letošní rok žádáme o navýšení o 250 milionů korun a pro příští rok budem potřebovat přes miliardu korun,“ uvedl ministr před jednáním. Nakonec přemluvil své kolegy, aby mu dali 234 milionů na letošek.

Milan Chovanec
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Během dvou let by chtěl Chovanec investovat 400 milionů korun na rozšíření počtu míst v ubytovacích zařízeních. Místa jsou potřeba nejen pro legální upchlíky, kterých chce Česko do roku 2017 přijmout 1500, ale také pro migranty zadržené na území Německa, protože podle dublinských dohod je tamní policie vrátí za nejbližší hranice do Česka. Ministerstvo vnitra má v současné době čtyři azylová zařízení s kapacitou zhruba 700 míst, a to přijímací a pobytová střediska v pražské Ruzyni, Zastávce u Brna, Kostelci nad Orlicí a Havířově.

Vedle toho disponuje jedním zařízením pro zajištění cizinců v Jezové u Bělé pod Bezdězem, kam se podle Chovance v současné době navážejí stavební buňky, které navýší kapacitu pro migranty o sto lidí. Vláda také v pondělí schválila otevření detenčních zařízení pro migranty v obcích Vyšní Lhoty a Balková.

Balková (okres Plzeň-sever)  

  • Záchytné středisko pro uprchlíky a žadatele o azyl vzniklo v roce 1998 v bývalém objektu střední policejní školy. Mělo kapacitu kolem 300 osob. V prosinci 2005 tehdejší ministr vnitra František Bublan (ČSSD) oznámil, že areál bude přeměněn na policejní školicí středisko.
  • V roce 2002 středisko navštívila delegace Výboru proti mučení při Radě Evropy, které se v něm dostalo mnoha stížností na fyzické i slovní napadání cizinců. Podle delegace byl režim v táboře nevyhovující; cizinci prý museli trávit 23 hodin zavřeni v celách bez možnosti se zaměstnat.
  • Podle rozhodnutí vlády bude středisko znovu otevřeno.

Jezová u Bělé pod Bezdězem (Mladoboleslavsko)

  • Zařízení pro zajištění cizinců má podle webu Správy uprchlických zařízení kapacitu 270 lůžek.
  • Vzniklo počátkem 90. let v objektech, které předtím používala sovětská armáda.
  • Evropský výbor pro zabránění mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání při Radě Evropy letos na jaře kritizoval špatnou jazykovou vybavenost personálu zařízení a jeho nízkou schopnost práce v mnohonárodnostním prostředí.
  • Podle rozhodnutí vlády bude kapacita střediska navýšena zhruba o 550 lůžek.

Vyšní Lhoty (Frýdecko-Místecko)

  • Areál má rozlohu 75.000 metrů čtverečních a jako zařízení pro uprchlíky se využíval už dříve.
  • Otevřen byl v roce 1993 a měl kapacitu 580 lůžek. Objekt se pro ubytování uprchlíků nevyužívá od prosince 2009.
  • V červenci 2011 ho Správa uprchlických zařízení prohlásila za nepotřebný. Ministerstvo jej proto nabídlo dalším složkám státu a státním organizacím. Vloni v lednu o areál projevila zájem vězeňská služba, která spadá pod ministerstvo spravedlnosti.
  • Podle rozhodnutí vlády bude středisko znovu otevřeno.

Další peníze by měly jít na posílení policie. „Je to nejhorší utečenecká krize od druhé světové války. Stát na to musí reagovat tím, že zajistí bezpečnost svých obyvatel,“ uvedl Chovanec. Celkem tedy bude příští rok žádat přes miliardu navíc, která by zajistila navýšení počtu policistů a úředníků ministerstva vnitra o osm stovek. Kabinet vzal požadavek na vědomí, projedná jej v srpnu.