Silničáři v Karlovarském kraji mají málo peněz na opravy, lidé se bouří

Karlovy Vary – Po tuhé zimě jsou silnice v karlovarské části Krušných hor značně rozbité. Důvodem jsou ovšem také mnoho let odkládané rekonstrukce vozovek, které tak mohly zimu jenom stěží přežít bez úhony. Podle Krajské správy a údržby silnic Karlovarského kraje by z 1 800 kilometrů komunikací II. a III. třídy důkladnou opravu potřebovala čtvrtina. Zástupci správy se proto sešli s vedením kraje, od kterého chtěli na letošek více peněz na opravy než plánovaných 75 miliónů korun. Občané žijící v obcích u rozbitých silnic zatím sepsali petici za jejich opravu a chystají se i k dalším akcím.

Kraj ovšem nechce silničářům dát další peníze. Správě se podařilo dosáhnout pouze toho, že mohou na nový povrch silnic použít 12,5 milionu korun původně určených na svodedla a opravy mostků. Další peníze mohou přijít jenom z evropských dotací, zatím se ale neví, kolik to bude.

Položení jednoho čtverečního metru souvislého koberce, který vydrží přes několik zim, stojí zhruba 400 korun. Každý zrekonstruovaný kilometr silnice potom stojí přes dva miliony. Podobná údržba se ale v posledních desetiletích v Karlovarském kraji neprováděla a nyní se cena jednorázové rekonstrukce většího počtu děravých silnic šplhá do astronomických výšin. „Aby byly silnice v Karlovarském kraji v pořádku, jsou potřeba řádově miliardy,“ uvedl Petr Želechovský, ředitel Krajská správy a údržby silnic.

Kraj ovšem vymezil na kompletní rekonstrukci vozovek jenom 30 milionů. Dalších 40 milionů mají silničáři na nepopulární a krátkodobé záplatování, které se bude muset za rok opakovat.

O důkladnější údržbu silnic stále hlasitěji žádají také občané kraje. Letos sepsali i petici a nezmění-li vedení kraje přístup, jejich projevy budou pokračovat. „Občané jsou odhodláni zablokovat komunikaci, pokud požadavky vyplývající z této petice nebudou vyslyšeny,“ přiblížil starosta Horní Blatné.