Řidičák na zkoušku už porušily desítky lidí, prohřešky se jim prodraží

Téměř devadesát řidičů od začátku roku porušilo režim řidičského průkazu na zkoušku, sdělilo České televizi ministerstvo dopravy. Speciální dvouleté zkušební období od letošního roku platí pro všechny, kteří získali svůj první řidičský průkaz. Chybující začínající řidiče tak čeká psychologický pohovor a školení pro začátečníky v autoškole. Ta podle zjištění ČT vyjdou až na čtrnáct tisíc korun, prohřešky se tedy prodraží. Pokud do tří měsíců nedoloží potvrzení o absolvování náležitostí, musí řidičský průkaz odevzdat na obecním úřadu.

S řidičákem na zkoušku jezdí i začínající řidič Marek. Zkoušky úspěšně složil v srpnu loňského rok, z dvouleté zkušební lhůty, která čeká všechny nové řidiče, ale strach nemá. „Beru řízení zodpovědně. Řídím podle předpisů, a tudíž se nemusím bát nijak víc,“ tvrdí Marek.

Podobně jako Marek jezdí po českých silnicích 220 tisíc dalších začínajících řidičů s řidičským průkazem na zkoušku. Právě jim běží od začátku ledna, kdy změna začala platit, dvouleté zkušební období. Během něj nesmí spáchat závažný dopravní přestupek.

Už téměř devadesáti z nich se to nepovedlo a chybovali — nejčastěji tím, že vjeli na železniční přejezd, nezastavili na pokyn policisty nebo řídili auta s nebezpečnou poruchou. Aby řidičák získali zpátky, musí proto hříšníci absolvovat pohovor s psychologem a školení začínajících řidičů.

Za psychologa a lekce řízení až čtrnáct tisíc korun

U psychologa řidič musí absolvovat několik sezení v celkové délce čtyř hodin. „Naše snažení bude směřovat především k problematice bezpečného dopravního chování, aktivnímu zapojení všech účastníků a hledání strategií předcházení opakování podobných prohřešků,“ vysvětluje psycholožka Vlasta Rehnová.

Nové řidiče ale čeká také návrat do autoškoly, alespoň na pět lekcí, které musí absolvovat s instruktorem. Na první hodině instruktor s řidičem nejdříve probere jeho chování, poté následuje praktická část. „Praktická část nám pomůže žadatele hříšníka lépe poznat a odhalit.

Zaměřujeme se s ním v průběhu jízd lépe a konkrétněji na situace, které již od ukončení autoškoly zapomněl nebo si je zjednodušuje. Rychlost, agresivita, nerespektování rychlosti a předpisů, ekonomická a ekologická jízda a další,“ přibližuje průběh školení Pavel Greiner z Autoškoly King. Na konci kurzu dostane řidič doporučení, v čem se má zlepšit.

Aby o řidičský průkaz úplně nepřišli, budou muset začínající chybující řidiči sáhnout hlouběji do peněženky. Podmínky, které stanovuje zákon, nejsou levnou záležitostí. Cena sezení u psychologa se pohybuje v rozmezí od dvou do čtyř tisíc korun. Kurz začínajícího řidiče pak vyjde od pěti do deseti tisíc.

Režim řidičského průkazu na zkoušku platí v Česku od začátku roku. Týká se všech řidičů, kteří mají řidičský průkaz méně než dva roky. Tedy i těch, kteří jej získali mezi lety 2022 a 2023. Tito řidiči nesmí během dvouletého zkušebního období spáchat závažný dopravní přestupek. Těmi jsou například přestupky hodnocené šesti body.

V případě spáchání takového přestupku, bude dotyčný vyzván, aby do tří měsíců doložil splnění psychologického pohovoru a školení. V opačném případě nebude moci nadále řídit a svůj řidičský průkaz odevzdá obecnímu úřadu. Pokud však pohovor a školení úspěšně dokončí, běží mu zkušební lhůta dál.