Prodejem podílu v České poště by stát mohl podle Stanjury získat peníze na transformaci podniku

Události: Možný investor pro Českou poštu (zdroj: ČT24)

Stát by případným prodejem podílu v České poště mohl podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) získat peníze na samotnou transformaci zadlužené státní firmy. Ta se má rozdělit na dvě části — státní podnik, který bude zajišťovat zákonem dané služby, a akciovou společnost. Právě její část by v budoucnu mohl koupit soukromý investor.

„V Balíkovně, která se vyčlení z České pošty, bude veškerá komerční balíková logistika. To znamená svoz zásilek, jejich zpracování a doručení ke koncovému adresátovi,“ vysvětlil generální ředitel České pošty Miroslav Štěpán.

Právě do této společnosti by mohl vstoupit soukromý investor, jak zvažují ekonomičtí ministři. „Případný prodej nebo výnos z komerční části by znamenal transformační peníze pro Českou poštu, aby se nemusely hledat dodatečné zdroje v českém státním rozpočtu,“ uvedl Stanjura.

„Zákazník stále chce nějaké změny. Každá změna vyžaduje investice do technologií. Pokud by se našla cesta přes strategického investora, myslím si, že je to vhodné řešení,“ míní Štěpán.

Kritika opozice

Opozice možný prodej podílu kritizuje. Stát podle jejích zástupců připraví minimálně o část zisků a dál bude sám dotovat základní služby, které mají zůstat v jeho rukou. „Asi jsme nic jiného nečekali, do současné chvíle nevíme co bude transformace České pošty obnášet. Co víme, je, že to, co vydělává, se převádí do Balíkovny,“ okomentovala místopředsedkyně poslanců ANO Jana Mračková Vildumetzová.

Během letošního roku se má také upravit poštovní licence na dalších pět let. Ta definuje služby, které je nutné poskytovat ze zákona. „Musíme definovat, jaké služby stát od pošty chce, aby vyhovovaly lidem. Druhá část – tam je původním záměrem akciová společnost státu. A třeba hledání strategického partnera, vstupu soukromého kapitálu — to je určitě věc, o které uvažujeme,“ sdělil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Akciová společnost, jejíž podíl by se mohl prodat, se má od České pošty oddělit od nového roku.